groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Rozmowy na każdy temat

Moderator: ikxio

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: bungula » poniedziałek 03 lis 2014, 20:30

Rogale są z ciasta drożdżowego półfrancuskiego nadziewane masą makową, obowiązkowo z białego maku.

Caryca, będziesz na imieninach ulicy Św. Marcina?
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: caryca » poniedziałek 03 lis 2014, 23:09

Oczywiście! Który Poznaniak nie poszedłby choć na chwilę na tę ulicę!
Jest taka ciekawostka związana ze zbieżnością Święta Narodowego i urodzin św. Marcina.
Jeśli w tym dniu zapytasz Poznaniaka jakie dziś święto- niemal każdy odpowie- urodziny św. Marcina.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: bungula » wtorek 04 lis 2014, 08:00

To może się spotkamy?
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: ikxio » środa 05 lis 2014, 19:20

Alexa - bungula gdzies dawala przepis na rogale - ale czy to nie bylo na poprzednim forum? pewnie tak - wiec prosilabym o powtorke ;)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Alexa » środa 05 lis 2014, 19:25

Ja lubię takie rogaliki które sprzedają u mnie w cukierni-prisburskie(z nadzieniem czekoladowym ale nie jest ono takie ciągnące jak nutella) Zawsze sie mylę i mówię"rogaliki petersburskie" :lol: ale ekspedientki wiedzą o co chodzi :lol:
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: bungula » czwartek 06 lis 2014, 09:56

ikxio, mówisz i masz :)
Rogale świętomarcińskie domowej roboty.
ciasto:
45 dkg mąki
3 dkg drożdży
5 dkg cukru
3 surowe żółtka
5 dkg margaryny
1/2 l mleka
20 dkg masła
1 jajko do smarowania ciasta
masa makowa:
25 dkg maku (obowiązkowo białego)
3 dkg masła
15 dkg cukru, wanilia, starta skórka cytrynowa
1 białko, olejek migdałowy

5 dkg cukru pudru do posypania (lepszy lukier)
utłuczone orzechy do posypania

Masa makowa
Mak sparzyć, zmielić dwa razy, połączyć z roztopionym masłem i pozostałymi składnikami.

Ciasto
Mąkę przesiać. Przygotować rozczyn z drożdży (rozdrobnione drożdże + cukier + 15 dkg mąki i 1/4 l mleka) - przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany.
Kiedy drożdże wyrosną wyłożyć je do mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Ciasto przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wywałkować w koło, posmarować miękkim masłem. Złożyć ciasto w kopertę, rozwałkować w prostokąt, złożyć na trzy części w "książkę". Wałkowanie powtórzyć 4 razy (po każdym wywałkowaniu w koło smarować ciasto masłem). Ostatni raz wywałkować w formie prostokąta na grubość 1/2 cm, kroić na pasy szerokości 10 cm i następnie na równe trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć masę makową i formować rogale, układać na blasze w większych odległościach. Blachę z rogalami przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Pędzlować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor ok 15-20 minut. Do lukru można dodać odrobinę rumu. Posypać tłuczonymi orzechami.
Porada dodatkowa, do pokoju zanieść gościom najpierw kawę, a rogale na samym końcu, bo kiedy najpierw wniesie się rogale to wracając z kawą można zastać już tylko same okruszki i oblizujących się gości ;)

Alexa, gwarantuję jeżeli kiedykolwiek spróbujesz rogali świętomarcińskich nigdy już nie spojrzysz na żadne inne rogaliki :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: olga » czwartek 06 lis 2014, 10:05

W Lidlu będą podobne rogaliki - z białym makiem i bakaliami. Nazwali je królewskie bo pewnie świętomarcińskie to nazwa zastrzeżona dla poznańskich DOCów. Kupię, na pewno nie są oryginalne ale przynajmniej będę miała pojęcie jak smakują :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Fonsitos » czwartek 06 lis 2014, 11:05

Zbliżone. Nie wiem, czy to autosugestia, ale te kupowane u mnie (lub w Poznaniu) mają jednak inny smak.
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: olga » czwartek 06 lis 2014, 11:44

Nie mam porównania do oryginalnych, ale lidlowskie nie były smaczne. Będę musiała kiedyś spróbować prawdziwych.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Fonsitos » czwartek 06 lis 2014, 12:17

No nie, jak sobie przypomnę lidlowskie pączki czwartkowe za 50 groszy to żołądek na samą myśl mnie boli. :) Mi chodziło o takie kupione poza Wielkopolską. Już kolejny rok z rzędu kuszę się rogalami kupowanymi w Toruniu i dupa. Chociaż w tym roku mam plan iść do Piotra i Pawła. To wielkopolska sieć. A nuż?
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: bungula » czwartek 06 lis 2014, 13:14

Nawet w Poznaniu nie wszystkie cukiernie mają certyfikat na rogale świętomarcińskie. Te które mają zawsze się nim chwalą i wywieszają na widocznym miejscu. W zeszłym roku najlepsze rogale miała Elite, w tym roku próbowałam już rogali z Fawora i od Kandulskiego. Fawor przegrywa.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Fonsitos » czwartek 06 lis 2014, 13:24

Wczoraj była wielka gala, z pompą i tańcami rozdawania certyfikatów http://www.mmpoznan.pl/464483/gdzie-kup ... a-cukierni
W Wągrowcu dwóch wytwórców. Może uda się coś do mnie dowieźć? :)
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: ikxio » czwartek 06 lis 2014, 16:29

a skad ja mak wezme? i to jeszcze bialy? czarny to jeszcze w niemieckim sklepie kupie, ale pewnie erzac wyjdzie ;)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Alexa » czwartek 06 lis 2014, 18:25

A jak jest różnica między makiem białym a czarnym?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: olga » czwartek 06 lis 2014, 18:29

Biały nie ma tego gorzkawego posmaku. No i kolor wcale nie jest biały tylko taki brązowo-szary. To chyba inna odmiana.
Generalnie nie lubię maku, ale biały jest trochę lepszy i można go nie lubić mniej.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: bungula » czwartek 06 lis 2014, 18:34

http://www.sklep-vitality.pl/przyprawy/337-bialy-mak-500g.html biały mak jest jasno brązowy i delikatniejszy w smaku.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 lis 2014, 18:35 przez bungula, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: ikxio » czwartek 06 lis 2014, 18:35

moja babcia (ta lepsza kucharka) mak moczyla na noc w mleku i potem jeszcze czasem gotowala przed zmieleniem - to do klusek z makiem na wigilie
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Alexa » czwartek 06 lis 2014, 18:36

Generalnie mak jest trochę ciężkostrawny, przynajmniej dla mnie, ale kupię w Lidlu przynajmniej namiastkę rogalików świętomarcińskich :P
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: olga » czwartek 06 lis 2014, 18:38

Poszukaj gdzie indziej, te lidlowe niedobre :)
Fonsi pisała, żeby spróbować w Piotrze i Pawle.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: groch i kapusta czyli nasze regionalizmy

Postautor: Alexa » czwartek 06 lis 2014, 19:01

Te delikatesy są na Brynowie, u mnie nie ma :cry:
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do O wszystkim po trochu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości