Znowu problem

Moderator: ikxio

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 29 gru 2019, 23:03

Dzisiaj w necie napisali że 14 stycznia wygasa wsparcie dla systemu windows7. Chyba będę musiała kupić nowy laptop, ten mam 10 lat, przegrzewa się i wyłącza. Chyba nie warto dac go do czyszczenia. Tylko jak przenieś szybko na nowy laptop dokumenty pisane i zdjęcia. I jaki laptop wybrać. W pracy mamy delle.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: caryca » niedziela 29 gru 2019, 23:46

Gdy w minionym roku dostałam nowy komputer to wszystko co było mi potrzebne zapisałam na pendivie a potem przeniosłam do nowego kompa. To czasochłonne ale taki sposób podpowiedział mi mój brat informatyk i to zdało egzamin.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 298
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » poniedziałek 30 gru 2019, 11:56

To będzie pracochłonne, ale wymyśliłam że dokumenty wyśle na maila, tylko zdjęcia trzeba będzie inaczej. Myślałam że jest jakiś sposób.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » wtorek 31 gru 2019, 20:41

Jak masz mozliwosc to pozycz lub kup twardy dysk zewnetrzny przegraj wszystkie pliki tak jak masz w starym i wgraj w nowego lapka.
A w ogole radzilabym sie w taki zaopatrzyc - ja mam od kilku lat, wszystkie kopie zapasowe, przenoszenie danych bez wzgledu na rozniar problemem nie jest. Im
Mozna tez do przenoszenia wykorzystac konto google, tez nie jest trudno.
A windows 7 dzialac bedzie, z tym, ze nie bedzie juz do niego zadnych aktualizacji czy wsparcia.
Zycze w nowtm roku zwycieskiej wojny z windowsem 10. Ja mam na razie pare bitew wygranych...
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6357
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » wtorek 31 gru 2019, 22:19

Zaczęłam segregować dokumenty i zdjęcia-zrobię parę folderów do których przełożę mniejsze foldery i tak przeniosę potem do nowego.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » piątek 17 sty 2020, 12:22

Zastanawiam się nad wyborem laptopa, aktualnie mam Toshiba ale w sklepach nie widzę już tej firmy. W pracy mamy Dell więc znam już tę łapki. Zastanawiam się może ktoś doradzi jakiś fajny i dobry. Na co zwrócić uwagę i jeszcze jedno potrzebny będzie Office.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 19 sty 2020, 21:13

Jeśli aktywnie i systematycznie korzystasz z laptopa to bardzo dobrym wyborem będzie wybór linii biznesowej. Są to urządzenia o wiele bardziej trwałe i jakościowo znacznie lepsze od marketowych. Dell ma linię o nazwie Latitude (choć nie tylko). Hp też ma swoją linię biznesową. Nie pamiętam nazwy... Cena zależy od tego co mają w środku, tak więc są biznesowe modele i tanie i drogie. Najlepiej zamówić w dobrym sklepie komputerowym np. w Komputroniku.
Ciekawa nowość pojawiła od firmy MSI (dobry producent) o nazwie MODERN. To cała rodzina o bardzo dobrej jakości wykonania. Cena zależy oczywiście od wyposażenia i tego czy system tam już jest, czy nie. Kwestia dopasowania w sklepie.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1074
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » poniedziałek 20 sty 2020, 13:40

Ja się zastanawiam nad interCore czy 5 czy 7 bo wchodzą już 9 , chciałabym aby nowy laptop posłużył mi znowu przynajmniej na 10 lat (choć panuje opinia że teraz robi się wszystkie sprzęty tylko na 2-3 lata potem się psują jak kończy się gwarancja).Jeszcze też trzeba zrobić kopie zapasową systemu na usb i zastanawiam się jakiej wielkości pendrajwa kupić aby się dane kopii zmieściły.Pakietu office chyba nie będę kupować-licencja na eo za 400 zł, to sobie zainstalują open office albo librusa(czy jakoś tak się to nazywa)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » środa 25 mar 2020, 10:44

Dysk HDD w laptopie to te wejście na płytki CD do odtwarzania.?
Jak ma się pojemność dysku szybkiego SSD(256 GB SSD lub 512 bGB SSD) do tego w starych laptopach np 4 GB RAM ? Zastanawiam się między rozmiarami 256 a 512 i żeby laptop miał kieszeń na płytki CD.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: bungula » czwartek 26 mar 2020, 11:59

Dysk HDD to dysk twardy - klasyczny, a nie
wejście na płytki CD do odtwarzania
im większy tym lepszy, to jedno. Dysk SSD to też rodzaj dysku twardego, ale o innej budowie, jest szybszy od klasyka HDD. Pamięć RAM to tzw. pamięć ulotna lub dynamiczna wykorzystywana przez system operacyjny np. Windows podczas pracy komputera, to drugie (nie należy mylić z pojemnością dysku HDD czy SSD). Też im więcej GB tym lepiej. System Windows mocno "śmieci" i z czasem zawsze zaczyna brakować pamięci.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3431
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » czwartek 26 mar 2020, 14:19

Dzięki Bungula, już wybrałam wstępnie laptopa ale jest niedostępny na razie. Mam nadzieję że mój jeszcze wytrzyma dopóki nie zamówię tego nowego.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » czwartek 16 kwie 2020, 12:53

Mam problem bo wysyłane dokumenty - sprawozdania co 3 dni robione do pracy nie chcą się otwierać w pracy. Mam oppenoffice a wczoraj też zainstalowalam libreoffice i dalej to samo. Może ja coś kiedyś klikam i teraz przesyłane dokumentu się nie otwierają i nie można ich edytować. Co tu zrobić?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » sobota 18 kwie 2020, 21:35

Dzisiaj pojechałam do jedynego otwartego sklepu w którym internetowo kupiłam laptopa, skonfigurowano mi go-podstawowy start pakiet, muszę jeszcze zrobić kopię zapasową i na razie wybrać program darmowy do pisania tekstów-nie wiem czy zostać przy openoffice czy może wybrać libreoffice? Na razie mam darmowego antywirusa przez miesiąc-McAffe, potem go odinstaluję i też nie wiem czy pozostać przy AVG, czy może Avast albo Comodore? Chyba mogę przepiąć ze starego lapka beprzewodową myszę? Jeszcze chcę kupić takie gniazdko żeby móc podłączyć więcej urządzeń na USB.Jeszcze jedno- mamy mieć na dzienniku elektronicznym ten pokiet do pisania dokumentów office z firmy microsoft-czy nie pogryzie się ten program jak zainstaluję sobie inny?Czy chmura do przechowywania plików-ondrive-jest darmowa?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 19 kwie 2020, 15:18

Alexa pisze:Mam problem bo wysyłane dokumenty - sprawozdania co 3 dni robione do pracy nie chcą się otwierać w pracy. Mam oppenoffice a wczoraj też zainstalowalam libreoffice i dalej to samo. Może ja coś kiedyś klikam i teraz przesyłane dokumentu się nie otwierają i nie można ich edytować. Co tu zrobić?

Porada: https://www.komputerswiat.pl/poradniki/ ... da/2zz5rcw

Co do antywirusa: Windows 10 ma wbudowanego swojego własnego. Nazywa się Defender. Starczy Ci ten.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1074
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 19 kwie 2020, 15:24

Bardzo dziękuję Sierpowka. :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » niedziela 19 kwie 2020, 16:43

czyli zebrzacego o dotacje avasta wywalic?
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6357
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 19 kwie 2020, 17:42

W zasadzie tak, bo jeśli avast nie wyłączył defendera przy instalacji (nie wiem jak to teraz wygląda, nie jestem na bieżąco) to i tak się dublują te programy. Są skanery on-line, gdzie co jakiś czas można sprawdzić sobie kompa innym produktem.
Po odinstalowaniu np Avasta trzeba sprawdzić , w Panelu sterowania -> zapoznaj się ze stanem komputera, czy Defender jest aktywny.
Ja, przed zainstalowaniem mojego antywirusa (Arcabit) sam wyłączyłem ręcznie Defendera. W ten sposób mi się nie dublują i odpadają ewentualne konflikty.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1074
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 19 kwie 2020, 19:38

Jaką wersję openoffice najlepiej ściągnąć?
Dondrive z mikrosotu jest darmowy?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 19 kwie 2020, 20:40

Wersja OpenOffice, hmmm, pewnie najnowszą z oficjalnej strony projektu - https://www.openoffice.org/pl/. OneDrive jest darmowe do jakiejś tam pojemności.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1074
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » środa 22 kwie 2020, 21:28

Nie mam pojęcia jak zrobić kopię zapasową nowego laptopa, może jest jakiś filmik albo opis jak to zrobić. Mam pamięć usb 32 GB chyba wystarczy? Pakiet Word ma opcję wypróbowanie za darmo przez miesiąc. Jak aktywuje to na próbę na ten miesiąc to potem muszę coś tam odklikac po miesiącu czy sam potem zniknie jak nie wykupią wersji płatnej?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9711
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Komputer i sieć

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość