Znowu problem

Moderator: ikxio

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » czwartek 23 kwie 2020, 19:53

sierpowka, po usunienciu avasta - faktycznie mulil, windows defensor wlaczyl sie automatycznie w 10.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6343
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 26 kwie 2020, 20:01

Ponoć od Windows 8 ich wbudowany antywirus w zupełności wystarcza. Z tym , że to taka podstawowa ochrona, bo te firm trzecich mają dodatkowe moduły. No ale przy zachowaniu zdrowego rozsądku powinno być dobrze. Windows Defender miał (albo jeszcze ma) jeden feler. Po pełnym skanowaniu komputera procesor cały czas był obciążony ponad 20%. W efekcie wentylatorek komputera cały czas pracował. Ponoć wystarczyło dodać do wyjątków skanowania/wykluczenia jego własnego folderu w Program Files. U mnie był ten problem - mam starą wersją Windows 10 już nie aktualizowaną. Być może w nowszych jest to już poprawione.

Zawsze można się jeszcze wspomóc skanerem online: https://arcabit.pl/skaner-online.html
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1059
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » niedziela 26 kwie 2020, 23:24

a to przy okazji, bo wlasnie odzyskuje dane ze starego lapka i komputer lekko zapracowany. ale dzieki. bo juz ostatnio chodzil jak zolw.
z dzikich stron nie korzystam, wiec raczej problemu byc nie powinno
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6343
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » piątek 01 maja 2020, 20:05

To nic pilnego bo wszystko i tak wróci do normy po wyłączeniu komputera. Pisałem o tym, żeby się nie niepokoić wzrostem obrotów wentylatora w laptopie. Poza tym mało kiedy puszcza się pełne skanowanie. W innych przypadkach wszystko chodzi perfekcyjnie.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1059
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » piątek 01 maja 2020, 21:08

Nie mam pojęcia jak zrobić kopię zapasową nowego laptopa Deel Inspirion, może jest jakiś filmik albo opis jak to zrobić. Mam pamięć usb 32 GB chyba wystarczy? Pakiet Word ma opcję wypróbowanie za darmo przez miesiąc. Jak aktywuje to na próbę na ten miesiąc to potem muszę coś tam odklikać po miesiącu czy sam potem zniknie jak nie wykupią wersji płatnej? Pakiet ofice będziemy mieć w pakiecie szkolnego vulkana, założyli nam konta-nauczycielom i będą mieć też uczniowie. Jak mam konto założone na skaypie to można się przełączyć na inne konto-założone w pracy w tej witrynie mikrosoftu? Ja zakładając na skaypa logowałam się podając nr telefonu i maila-przyszły dwa kody abym potwierdziła. A na te nowe konto szkolne trzeba jakiś kod zeskanować telefonem i jeszcze coś potem zrobić-kurde instrukcja po angielsku, znając siebie coś pokręcę.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » sobota 02 maja 2020, 13:12

Co do kopii systemu, to u różnych producentów sprzętu, pewnie jest inaczej. Może Dell ma jakiś dedykowany programik do robienia kopii - zobacz we wszystkich programach w katalogu Dell. Poza tym wiele rzeczy się zmieniło od chwili wejścia Windows 10. Ja już się tak dokładnie nie przyglądam. Jak nie widzę tego to ciężko się wypowiedzieć. Jedno jest pewne - musisz robić kopie swoich ważnych dokumentów. Ręcznie, metodą kopiuj i wklej na pendrajwa.

Co do Skype to na bank można się logować na inne konto, z tym, że musisz się wylogować z tego , które teraz używasz.

Wracając do ewentualnej naprawy komputera w razie usterki. Masz pod ręką narzędzie do przywracania ustawień fabrycznych komputera. W polu wyszukaj wpisujesz: "Resetuj ustawienia komputera do stanu początkowego". Od razu dostaniesz wynik na pierwszej pozycji. Wystarczy go kliknąć i w wyświetlonym oknie wybrać: 'Przywróć ustawienia do stanu początkowego"

Obrazek

To samo możesz wyklikać z poziomu Panela Sterowania: Panel sterowania -> System i zabezpieczenia /Zapoznaj się ze stanem komputera -> Odzyskiwanie.

Po przywróceniu komputera do ustawień fabrycznych masz go takiego jak ze sklepu. Teraz wystarczy wgrać, z pendrajwa, kopię swoich dokumentów metodą kopiuj i wklej.

Tak więc , w zasadzie, więcej nic nie musisz robić i się nie stresować jakąś kopią całego systemu.
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1059
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » sobota 02 maja 2020, 21:40

Dzięki Sierpówka.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 03 maja 2020, 18:19

Obrazek
Taki obraz mi się zrobił po włączeniu starego laptopa, co to może być. Chciałam przenieść myszę że starego laptopa do nowego ale boję się że to wirus i żeby nie zainfekowac nowego laptopa. Teraz odlaczylam od sieci laptopa żeby się rozładował bo nie reaguje na przyciski które wciskam.

Jeszcze pytanie do nowego laptopa, to jest w instrukcji
Obrazek

Jeszcze mam pytanie o mysz bezprzewodowa bo są takie co mają 6 przycisków i 3 tylko, czym się różnią co jest w tych przycisnąć.
Jak zaznaczać i kopiować tekst bez myszy w laptopie? Jakie klawisze wciskać?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 03 maja 2020, 18:54

Starego laptopa możesz wyłączyć wciskając guzik zasilania (ten sam co służy do wlączania) i przytrzymać go tak długo aż się laptop wyłączy.
Na myszach się nie znam, nie używam. W laptopie jest płytka dotykowa - odpowiednik myszy.
Zaznaczanie wszystkiego: [CTRL]+[A]
Zaznaczanie zakresu: [SHIFT]+[->]
Kopiowanie: [CTRL]+[C]
Wklejanie: [CTRL]+[V]
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1059
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 03 maja 2020, 19:14

Dzięki sierpowka, ja wolę mieć mysze do laptopa. Będę musiała kupić nową.A nie wiesz czy to czasem karta graficzna nie siadla?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » niedziela 03 maja 2020, 19:37

Utylizuj...
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 1059
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 03 maja 2020, 19:56

Jeszcze nie mogę, nie przenioslam wszystkich zdjęć na pamięć usb. wychodzi na to że w dobrym momencie kupiłam nowego laptopa.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » piątek 08 maja 2020, 12:49

Zastanawiam się nad tym programem Word z Microsoftu, są takie z licencją na rok i takie z licencją na zawsze bezterminowa
Na jedno urządzenie, ale co jakby mi się coś popsuło na tym jednym urządzeniu to ponownie nie mogłabym wprowadzić kodu po naprawie urządzenia?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9655
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » piątek 08 maja 2020, 14:39

ja mam taki bezterminowy domowy office - nawet sie nad tym nie zastanawialam, ale bodaj licencja obejmuje trzy urzadzenia? wykupilam, bo tanie bylo i nie ma klopotu z aktualizacjami.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6343
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Poprzednia

Wróć do Komputer i sieć

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron