Znowu problem

Moderator: ikxio

Re: Znowu problem

Postautor: olga » poniedziałek 20 lip 2015, 11:10

Idź Alexa do informatyka. Sama tego raczej nie naprawisz, możliwe że trzeba cały system przeinstalować.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5027
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Znowu problem

Postautor: caryca » czwartek 23 lip 2015, 18:56

Od kilku dni męczę się z przenoszeniem wszystkich moich najważniejszych spraw z komputera stacjonarnego na laptop. I choć nie lubię tego urządzenia muszę coś zrobić ze staruszkiem bo mi się stale zawiesza. Wnuczka -studentka ma prawo do bezpłatnego zainstalowania Win 7 i zainstaluje go u mnie. Może wtedy staruszek, jak mu się wyczyści dysk a potem oszczędnie będzie nim gospodarzyć, jeszcze trochę pożyje. Do laptopa trudno mi się przyzwyczaić choć muszę się pochwalić, że opanowałam w nim podstawowe czynności.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 256
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 15 lis 2015, 18:31

Od rana lecą mi aktualizacje na laptopie 194 teraz 98 kto wie jak to Wyłączyć?bo chyba mi to poleci 2 dni
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » niedziela 15 lis 2015, 20:09

placisz za transfer?
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6022
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 22 lis 2015, 12:19

Taki komunikat mi się wyświetla podczas załączania:
Obrazek
image upload no size limit

Zawsze potem włączałam podczas załączania-F1 i wchodziłam w to:
Obrazek
image upload no limit
Obrazek
upload images
Obrazek
photoupload
Obrazek
upload pic
Obrazek
image hosting site no sign up
Obrazek
online photo sharing

Obrazek
image upload no size limit

Zawsze potem komputer się naprawiał i załączał, a tym razem nie. Może mi dordzicie co powinnam tam jeszcze kliknac i czy dam radę sama.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » niedziela 22 lis 2015, 12:56

jakis robal - wirus systemowy jak na moje wyczucie. poszukaj dobrego maniaka hakera zapros go/ja na kawe i bedzie po problemie
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6022
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » niedziela 22 lis 2015, 13:16

Ja nie znam angielskiego i dlatego nie mam pojęcia co tam mi się wyświetla(te pierwsze zdjęcie)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » niedziela 22 lis 2015, 15:15

to nie jest ze jezyka nie znasz, to sa skroty MS DOS - zawojowal jezyk programowania
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6022
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: caryca » poniedziałek 23 lis 2015, 00:58

moja wnuczka na studiach ma między innymi informatykę i programowanie. No i zna angielski. Nie wiem tylko kiedy będzie mogła zaglądnąć do kompa, bo ma teraz zajęcia w terenie, prowadzi jakiejś warsztaty w Koninie. Ale jak tylko będę mogła to ją poproszę, może będzie wiedziała co z tym zrobić.

Przed chwilą córka zrobiła zdjęcia tego wszystkiego- ma w pracy kilku informatyków i spróbuje ich o to zapytać.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 256
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » poniedziałek 23 lis 2015, 02:33

pewnie trzeba bedzie przeladowac system Alexa, boot menu to program startowy komputera i jesli uszkodzony to proba przywrocenia dzialania zalezy od marki urzadzenia - jaki masz?
mozna pokombinowac z klawiszami esc i f w trakcie uruchamiana komputera - ale to ryzyko jak nie wiesz, ktory zadziala, lepiej zapytac czlowieka znajacego sie na sprzecie
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6022
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » poniedziałek 23 lis 2015, 17:50

Dzięki Caryca. Mam Toshibę satelite.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » poniedziałek 23 lis 2015, 23:00

Zrobiłaś kopie fabrycznego systemu, tak jak producent zalecał i przypominal w okienku powiadomienia? Jesli tak, to mozna naprawic elementy rozruchowe systemu lub przywrocic caly system na nowo. Jesli nie, to lipa. No chyba, ze komputer da sie uruchomic w trybie awaryjnym F8 wciskasz, gdy pojawia sie logo Toshiby. Mozeszkilkakrotnie wciskac F8. Jesli zaskoczy to droga otwarta :)
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 982
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » wtorek 24 lis 2015, 19:17

Kiedyś chyba robiłam kopię-tzn informatyk, a trzeba to powtarzać co jakiś czas? Tak na przyszłość jak się robi taką kopię?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: sierpówka » wtorek 24 lis 2015, 19:57

Taką kopię wystarczy raz zrobić- to są ustawienia fabryczne komputera, kopia ukrytej partycji dysku.

Jeśli umiesz uruchomić komputer w trybie awaryjnym wciskając cyklicznie guzik F8 przy starcie komputera to z menu awaryjnego wybierz pierwszą pozycję: NAPRAW KOMPUTER. Wciśnij ENTER.

Obrazek

Następnie wybierz rodzaj klawiatury : POLSKI PROGRAMISTY oraz swoje konto i ... wpisz hasło do niego jeśli posiadasz. Każdorazowo kliknij: DALEJ.

W okienku wybierz: NARZĘDZIE DO NAPRAWY SYSTEMU PODCZAS URUCHOMIENIA. To co jest na pierwszym miejscu. Kliknij fotkę , żeby lepiej widzieć.

Obrazek

Jeśli chcesz ręczne to zrobić to wybierz: WIERSZ POLECENIA. W czarnym okienku wpisz kolejno:
Kod: Zaznacz cały
bootrec/ fixmbr
bootrec/ fixboot
bootrec/ rebuildbcd

Po każdym poleceniu wciśnij: ENTER.

To samo uzyskasz jeśli uruchomisz zrobioną wcześniej kopię ustawień fabrycznych. Wkładasz płytę do napędu lub pendrajwa do gniazdka (w zależności gdzie została zrobiona kopia) i uruchamiasz komputer. Z tym , że najpierw musisz zmienić, w biosie, kolejność startowania napędów. Na pierwszej pozycji musisz dać napęd CD/DVD, potem USB... w menu na Twoim ostatnim zdjęciu
Awatar użytkownika
sierpówka
VIP
 
Posty: 982
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » wtorek 24 lis 2015, 21:35

Dzięki Sierpówka. :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: caryca » sobota 28 lis 2015, 11:36

Niestety, konkretnej odpowiedzi na pytanie co się stało nie mam, ale zarówno wnuczka jak i informatyk z firmy córki zgodnie stwierdzili, że najprawdopodobniej coś w samym komputerze się zepsuło np. odtwarzacz płyt, głośnik, wentylator. Wnuczka przypomniała mi, że kiedyś miałam podobny problem i gdy usunęła uszkodzone części- wymontowała a nie tylko zawiesiła działanie, komputer działa. Nie mam tylko możliwości odtwarzania płyt ani głosu. Żeby posłuchać czegoś z netu- mam komputer podłączony do wieży.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 256
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » wtorek 08 gru 2015, 21:36

Zgubił mi się usb od bezprzewodowej myszy :ewi: Mysz mam ale nie ma usb który się wsadza w gniazdko laptopa. Czy można dokupić takie usb do myszy? czy trzeba mysz nową z usb?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Znowu problem

Postautor: caryca » wtorek 08 gru 2015, 21:56

Wnuczka mówi, że można kupić samo usb
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 256
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Znowu problem

Postautor: ikxio » wtorek 08 gru 2015, 23:15

bezprzewodowka? chyba bluetooth to obsluguje? mozna dokupic.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6022
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Znowu problem

Postautor: Alexa » środa 09 gru 2015, 20:25

Czyli jak wezmę do sklepu-mysz i pokaże że do niej chcę dokupić usb to dokupię.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 9002
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Komputer i sieć

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron