Cukinia i patison.

Moderator: ikxio

Cukinia i patison.

Postautor: Alexa » wtorek 07 sie 2012, 14:26

Potrzebuję przepisów na zaprawienie cukini i patisona do słoików.
Ma ktoś sprawdzony przepis?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Cukinia i patison.

Postautor: olga » wtorek 07 sie 2012, 14:46

Konkretnego przepisu to ja nie mam, ale moja matka przygotowuje taką zaprawę na leczo:
Cukinia + papryka + cebula - to wszystko posolić poddusić lekko na oliwie i zawekować. Potem można wyjąć ze słoika podgrzać z kiełbasą czy parówką, doprawić i gotowe.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Cukinia i patison.

Postautor: Alexa » wtorek 07 sie 2012, 14:51

Dzięki Olga ;)
To muszę jeszcze dokupić paprykę.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Cukinia i patison.

Postautor: Alexa » wtorek 07 sie 2012, 15:22

A może zna ktoś jeszcze jakis przepis taki żeby zrobić cukienie i patisona podobnie jak ogórki konserwowane?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Cukinia i patison.

Postautor: ikxio » wtorek 07 sie 2012, 17:12

dokladnie jak ogorki konserwowane - w koncu to ta sama rodzina "owocow". lubia dodatek ziaren gorczycy, listek laurowy i troche kopru. z cukinii mozna tez zrobic salatke - pokroic w plasterki, posypac sola i cukrem - potem odlac plyn i wekowac w zalewie octowej dodajac pare plasterkow marchewki i zabek czosnku na sloiczek. (jak ktos lubi to malutka papryczka chili nie zaszkodzi)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Cukinia i patison.

Postautor: olga » środa 08 sie 2012, 14:53

Znalazłam w sieci taki przepis, nie znam go, ale podoba mi się :)
http://www.gotujmy.pl/salatka-z-kabaczk ... 06572.html

i jeszcze w kurkumie:
http://www.gotujmy.pl/marynowane-kabacz ... 07265.html
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Cukinia i patison.

Postautor: ikxio » środa 08 sie 2012, 16:08

ja kabaczkow czuli baklazanow nigdy nie robilam w wekach - po prostu maja tak delikatny miazsz, ze zawsze balam sie , ze mi marmolada wyjdzie :cry:
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Cukinia i patison.

Postautor: olga » sobota 11 sie 2012, 18:45

Kabaczek w cieście, to zwykły przepis ale sprawdzony i wychodzi bardzo dobrze :)

Jeden większy (1,5kg) lub dwa mniejsze kabaczki lub cukinie, może być też dynia. Umyć przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Jeżeli potrzeba, obrać ze skóry. Miąższ pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm.
Ciasto:
3 jajka
6 łyżek mąki
mleko - tyle ile potrzeba żeby uzyskać ciasto gęstsze od naleśnikowego
Składniki zmiksowac na gładkie ciasto dodając sól i pieprz. Można dodać dowolne inne zioła i przyprawy (np. paprykę, oregano, pietruszkę itp) - wedle gustu. Ciasto musi być silnie pikantne i słone, inaczej potrawa będzie mdła.

Cząstki warzywa zanurzać w cieście a następnie smażyć na oleju, na niezbyt ostrym ogniu żeby zmiękły. Uwaga - można spróbować bez oleju, ale wtedy ciasto nie trzyma się kabaczka i wszystko się rozpada.

PS: Ten przepis na ciasto doskonale sprawdza się również w wersji na słodko - do jabłek i innych owoców.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Cukinia i patison.

Postautor: ikxio » sobota 11 sie 2012, 18:55

no to samo ciasto jest inne niz moje nalesnikowe bo ja w normalnej wersji mleko zastepuje woda. ale ogolnie to sposob na warzywa czy owoce jest niezawodny - dodanie sodki czy proszku do pieczenia do ciasta potrawie tez nie zaszkodzi - fajnie puszate wychodzi
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51


Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości