Kabaczek w cieście, to zwykły przepis ale sprawdzony i wychodzi bardzo dobrze
Jeden większy (1,5kg) lub dwa mniejsze kabaczki lub cukinie, może być też dynia. Umyć przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Jeżeli potrzeba, obrać ze skóry. Miąższ pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm.
Ciasto:
3 jajka
6 łyżek mąki
mleko - tyle ile potrzeba żeby uzyskać ciasto gęstsze od naleśnikowego
Składniki zmiksowac na gładkie ciasto dodając sól i pieprz. Można dodać dowolne inne zioła i przyprawy (np. paprykę, oregano, pietruszkę itp) - wedle gustu. Ciasto musi być silnie pikantne i słone, inaczej potrawa będzie mdła.
Cząstki warzywa zanurzać w cieście a następnie smażyć na oleju, na niezbyt ostrym ogniu żeby zmiękły. Uwaga - można spróbować bez oleju, ale wtedy ciasto nie trzyma się kabaczka i wszystko się rozpada.
PS: Ten przepis na ciasto doskonale sprawdza się również w wersji na słodko - do jabłek i innych owoców.