Jak przechować pietruszkę-natkę?

Moderator: ikxio

Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Alexa » środa 22 sie 2012, 09:56

Mam dużo zielonej natki pietruszki, może znacie sposób w jaki mogłabym ją jakoś przechować?Zamrozić i do zamrażalki?jak? albo do słoiczków?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: olga » środa 22 sie 2012, 10:17

Ja mrożę siekaną w takich pojemniczkach do robienia kostek lodu, po zamrożeniu przekładam do woreczków plastikowych, jak potrzeba to wyjmuję taklą jedną kostkę i już. Podobnie można zamrozić koperek i inne zioła.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Alexa » środa 22 sie 2012, 10:18

Dzięki Olga :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10728
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Fonsitos » środa 22 sie 2012, 10:47

Mama mrozi siekaną w pudełeczkach (ubija dość mocno) i tyle co potrzebuje wyskrobuje widelcem albo nożykiem. Ja mam suszoną.
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: bungula » środa 22 sie 2012, 11:27

Ja też suszę. Pietruszkę, koperek, majeranek drobno siekam rozsypuję na blaszce i przykrywam czarnym papierem, ustawiam blaszkę w przewiewnym cienistym miejscu. Nie suszę w piekarniku.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: ikxio » czwartek 23 sie 2012, 12:28

ja mroze - zwyczajnie w woreczkach na plasko - jak potrzebuje to mozna bezproblemu kawalek odlamac - podobinie mroze seler naciowy. a w ogole mozna tez zasolic - dokladnie ubijajac w sloiczku przesypujac sola, przechowywac w lodowce - takie to raczej do niesolonych potraw pozniej (ziemniaki, nadzienie do kurczaka, zupy)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Dexter » czwartek 20 wrz 2012, 12:14

Ja mrożę zieleninkę dokładnie tak jak Olga. Zachowuje wszystko co trzeba łącznie z pięknym aromatem.
Zauważyłem, że wielu ludzi dodaje zioła i inne przyprawy na początku robienia potrawy a powinno się pod sam koniec. Wtedy pozostaje maksymalny aromat.
Awatar użytkownika
Dexter
Trzy Koty
 
Posty: 102
Rejestracja: wtorek 10 lip 2012, 21:29
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Sissi » czwartek 20 wrz 2012, 21:13

Dexter z zielonymi ziolami typu ,pietruszka ,mieta ,bazylia to ok. ale oregano ,tymianek ,majeranek,ziele anielskie ,liscie ítp.trzeba wczesniej nawet sa wskazane wczesniej jako do marynat . Wlasnie przydalo by sie stworzyc w kuchni naszej dzial ziol i przypraw oraz marynat itp. Trzeba by pomyslec :)
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Postautor: Rakolka » niedziela 21 paź 2012, 19:24

Polecam nie przechowywać a jeść! Bardzo zdrowa. Ja wkładam do wody i na parapet, lub lodóweczka - wtedy dłużej będzie świeża, tyle, że u mnie pęczkami jest jedzona, więc nie trzeba mieć ekstra sposobów :D
Awatar użytkownika
Rakolka
Pięć Kotów
 
Posty: 708
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 09:18
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości