Alexa podaje spozniony przepis na leczo wegetarianskie
Na wegeterianskie leczo tak dla 6 glodnych osob potrzebujemy :
6-7 sztuk papryki w roznych kolorach (ja mialam akurat tylko czerwona i zolta)
2-3 duze cebule
0,5kg pieczarek
4 marchewki
4 cukinie sredniej wielkosci
6 pomidorow duzych
1 puszka pomidorow w kawalkach (dodaje zawsze mimo obecnosci swierzych)
1 koncentrat pomidorowy 200g
olej lub oliwa do smazenia
slodka papryka w proszku,tymianek,oregano ,majeranek ,wegeta ,pieprz ,tabasco albo chili w proszku.
Usunac z cukini pestki i pokroic w kostke ,marchewke tez kroimy w kostke ,pieczarki w talarki,cebule i papryki w piora a pomidory sparzamy i sciagamy skorke oraz kroimy tez w kostke (powinno sie usunac gniazda nasienne ale ja akurat tego nie robie) .
bierzemy duza patelnie albo najlepiej woka dajemy olej na dno i leciutko szklimy najpierw cebule nastepnie wrzucamy wszystkie warzywa oprocz pomidorow i powolutku dusimy (nie trzeba dodawac wogole wody bo warzywa maja jej duzo).
po podsamzeniu lekkim dodajemy pomidory i dalej dusimy
potem dodajemy pomodory w puszce i koncentrat oraz wszystkie przyprawy wg uznania i smaku i dusimy tak 15-20 min i gotowe
podajemy gorace i z pieczywem
Poniewaz Moj malzon jest miesozerny dla niego robie wersje z kielbaska i boczkiem,ktore to kroimy w kostke i podsmazamy
a potem tak jak w wersji wegetarianskiej dodajemy cebule ,warzywa i wszystko identycznie dusimy oraz doprawiamy do smaku i jest gotowa wersja leczo z kielbaska i boczkiem
Smacznego zycze !