Leczo

Moderator: ikxio

Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 19:23

Chwila, muszę napisać ten przepis... ... ...
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 19:34

Leczo (moje)

3 małe cukinie, 2 papryki, 3 pomidory, pierś z kurczaka lub kiełbasa, olej, przyprawy, ryż lub ziemniaki.

Mięso kroję na drobne kawałki, posypuję wegetą. Cukinię, paprykę i pomidory kroję na plasterki i solę. Wszystko jest w osobnych pojemnikach/talerzach.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojąną pierś z kurczaka. Smażę, aż nabierze złotawego koloru.
Obrazek

Odkładam na głęboki talerz gdzie posypuję pieprzem i chili. Mięsko sobie teraz poleży :)
Usuwam papierowym ręcznikiem resztki oleju (może być lekko przypalony). Nalewam trochę nowego i ... wrzucam pokrojoną paprykę. Duszę ją jakiś czas , aż zmięknie.
Obrazek

Papryka jest już miękka więc wjeżdża cukinia. Wcześniej wylewam soki , które puściła po posoleniu.
Obrazek

[Dużymi kawałkami nie należy się przejmować, bo zmniejszymy je drewnianą łopatką bezpośrednio na patelce :) ]
Po chwili dodaję pomidory , sypię słodką paprykę i ..koncentrat pomidorowy - jedną solidną łyżeczkę do herbaty.Obrazek
Wszystko duszę małą chwilkę na dużym gazie.
Ostatni krok to dodanie mięsa, które , chwilowo, zostało odłożone na bok. Jest już solidnie przyprawione, więc nie będzie potrzeby dosypywania przypraw.Obrazek
Całość jest trochę "mokra" więc odkrywam pokrywkę i pozwalam odparować ;)
Opcjonalnie można robić leczo z dodatkiem pieczarek i cebuli. SMACZNEGO...
Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 wrz 2012, 14:45 przez sierpówka, łącznie zmieniany 1 raz
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: Sissi » niedziela 16 wrz 2012, 20:00

sierpowka leczo wyglada na talerzu bardzo mesko i sprobuje zrobic e wersje Malzonowi.
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Leczo

Postautor: ikxio » niedziela 16 wrz 2012, 20:06

Sissi ty lobuzico :) ja mojemu zrobilam kiedys parowke z sadzonymi jajkami (dwoma). a swoja droga o polaczeniu kurczaka z leczo nie pomyslalam - zawsze dodawalam albo wlasnie parowki w plasterkach albo podsmazana wolowine.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Leczo

Postautor: bungula » niedziela 16 wrz 2012, 20:09

Mmm..., gotujący facet to skarb.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 20:12

Dodam tylko ,że z puszki jest tylko koncentrat pomidorowy. Reszta jest świeża ;)
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: ikxio » niedziela 16 wrz 2012, 20:15

jest ich wiecej niz przypuszczasz, tylko trzeba dac sie wykazac - moj swietej pamieci jak go "melodyjka kulinarna" naszla to nawet koty do kuchni nie wpuszczal.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Leczo

Postautor: ikxio » niedziela 16 wrz 2012, 20:18

no tak, nie ma edycji - sierpówka narobiles mi apetytu - po przeprowadzeniu wizji lokalnej w spizarce znalazlam puszke pisto czyli hiszpanskiego leczo - juz wiem co bedzie na kolacje , yuuuupppiiii
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 20:19

jest ich wiecej niz przypuszczasz, tylko trzeba dac sie wykazac

Gotujących facetów czy świeżych produktów??
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: ikxio » niedziela 16 wrz 2012, 20:28

gotujacych facetow - moj tato tez gotowal lepiej od mamy - to byla odpowiedz na post bunguli.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 20:31

wiem, wiem ;) :D
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: Fonsitos » niedziela 16 wrz 2012, 21:05

bungula pisze:Mmm..., gotujący facet to skarb.


Skarb skarbem, a skąd ja teraz ogarnę leczo a mi się zachciało przez te zdjęcia naszego gotującego skarbu...
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: Leczo

Postautor: bungula » niedziela 16 wrz 2012, 21:08

Tak, ale nie wszyscy chcą w sobie odkryć kulinarne talenty, niestety.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Leczo

Postautor: fairymoon » niedziela 16 wrz 2012, 21:51

No, no nie dość, że gotuje (czasem) to jeszcze umie ładnie podać. To dopiero coś.
Są 4 rzeczy których nie można cofnąć. Kamień, który został rzucony, słowo, które zostało wypowiedziane, okazja, której się nie wykorzystało i czas, który przeminął.
fairymoon
Dwa Koty
 
Posty: 75
Rejestracja: czwartek 13 wrz 2012, 12:21

Re: Leczo

Postautor: sierpówka » niedziela 16 wrz 2012, 21:53

Tylko w niedziele ładnie... w tygodniu byle jak :P
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Leczo

Postautor: Sissi » niedziela 16 wrz 2012, 23:58

kochanienkie bo faceci tacy sa ze jak chca sie popisac to krolewskie dania tworza itp. ale tak normalnie to nie wiedza niby jak kanapke maslem posmarowac niby bo maja nas poprostu. Pamietam zaloty mojego to jadlam takie dania ze w miesiac z 10kg przytylam .
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Leczo

Postautor: olga » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:58

Kurkać wodna piękne to leczo i z dobrą muzą podane
Imbir - zapraszam Cię.... Zapewnię wszelkie składniki (mam całą Budkę, resztę bez problemu zorganizuję )

A w ogóle to nam się piękna książka kucharska robi: ze zdjęciami, drugiego takiego kociego forum to nie ma całej sieci :)
[edit] znaczy przepraszam, nie imbir, sierpówka...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5716
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Leczo

Postautor: ikxio » poniedziałek 17 wrz 2012, 13:14

bo kto powiedzial, ze milosnicy kotow zjesc nie lubia? ja niestety mam tylko "zlote przeboje" Budki i to na kasecie :oops: a jutro jest targ wiec i leczo ze swiezych skladnikow bedzie z cebulka i pieczarkami - do czosnkowych plackow ziemniaczanych. (robote mam uproszczona bo z Polski wieki temu przywiozlam starenka sokowirowke Predomu - tyle co ziemniaki trzeba obrac i obywam sie bez maki ziemniaczanej jako dodatku - tu praktycznie jest to rzecz niedostepna kartofle jedza, maki z nich w sklepach nie ma, podobnie jak kaszy)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Leczo

Postautor: Fonsitos » poniedziałek 17 wrz 2012, 16:16

OO i na szczęście leczo jest jedną z tych potraw, po których rzadko kiedy ma się ochotę śpiewać "...znowu w życiu mi nie wyszło". Chyba nie da się zepsuć tej potrawy - no chyba że się przypali, to nie ma przebacz :)
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: Leczo

Postautor: ikxio » poniedziałek 17 wrz 2012, 16:25

i zrobiona jako jarska pasuje do wszystkiego - ryby, miesa, ryz, ziemniaki i najwazniejsze da sie bezbolesnie podobnie jak bigos zamrozic na zapas
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6777
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Następna

Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości