Ciasta, torty i serniki

Moderator: ikxio

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » piątek 11 lip 2014, 14:40

Wyszło świetne. Doskonały przepis. Jedynie piekłam w 150 stopniach nieco dłużej, trzeba sprawdzać.

Śmietany normalne kwaśne z kubeczka (400g). Nie kupuj kartonikowej. Dodałam też nieco mniej cukru (4/5 porcji) bo wydawało mi się że będzie za słodkie i wyszło idealnie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Sissi » piątek 11 lip 2014, 23:58

O rany ale tu mi pysznie zapachnialo sreniczkami ,pychota :D
ja wymyslilam lekkie sernikowe pucharki z musem z malin i truskawek ,efekt przeszedl moje oczekiwánia ,Malzon zjadl wszystkie ,ledwo jednego ocalilam dla siebie :lol:
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 12 lip 2014, 14:31

Ja dziś upiekłam biszkopt z truskawkami i borówkami amerykańskimi, na wierzch polewę z płatkami owsianymi.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » sobota 12 lip 2014, 18:01

Polewa z płatkami. Przepis proszę.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 12 lip 2014, 18:23

Biszkopt pieczemy wg wypróbowanego przepisu, ja wkładam do ciasta i, można drylowane wiśnie.
Po upieczeniu biszkoptu rozpuszczam kupioną polewę czekoladową, wsypuję do niej płatki owsiane i wylewam na wierzch biszkoptu.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » sobota 12 lip 2014, 18:32

Bardzo fajny pomysł, podoba mi się ogromnie i na pewno wypróbuję.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » niedziela 17 wrz 2017, 10:40

Zrobiłam sernik na zimno ale nie bardzo się zmroził-dałam do lodówki a nie do zamrażalki. Może powinnam dodać do serka waniliowego żelatyny?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » niedziela 17 wrz 2017, 10:53

Ja też wczoraj robiłam sernik na zimno :)
Mam przepis z żelatyną. Tym razem znalazłam w sklepie specjalną żelatynę do deserów i bardzo mi się spodobała: sernik wyszedł zwarty i delikatny a nie jak galaretka.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » niedziela 17 wrz 2017, 11:14

Olga a co to za żelatyna do deserów?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » niedziela 17 wrz 2017, 13:46

Wygląda podobnie do zwykłej. Nazywa się żelatyna-fix, jest na niej napisane, że do serników, deserów itp. Do kupienia w supermarketach. Uwaga - jest słodzona. Bardzo łatwo się rozpuszcza i ładnie się potem rozprowadza w masie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » niedziela 17 wrz 2017, 15:56

A firma? Winiary?Gelwe, Drotker?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » niedziela 17 wrz 2017, 17:34

Musiałam w śmieciach pogrzebać :) DrOetker
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » niedziela 17 wrz 2017, 17:37

Dzięki Olga :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » piątek 20 lip 2018, 22:15

Alexa, daję przepis na ciasto:

Tarta z galaretką i owocami - przepis na dwie standartowe foremki do tarty

2 całe jajka
2 żółtka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
250 g. masła lub margaryny
0,5 kg mąki
ok 1 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Jaja i żółtka utrzeć z cukrem i c. waniliowym do białości. Dodać miękkie (ale nie płynne) masło i dalej ucierać masę aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Wyrabiać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być gęste i maziste - nie może się przelewać, ale nie da się też ugniatać. Wyłożyć ciasto na foremki równą warstwą. Piec na ciemnozłoty kolor, ok 35 minut w 160stopniach bez nawiewu. Ja piekłam w 150 stopniach z nawiewem i też dobrze wyszło. Po wystudzeniu ułożyć na powierzchni dowolne owoce i zalać ulubioną galaretką. Przyozdobić bitą śmietaną.

Przyznaję szczerze: nie znam lepszego spodu do tarty.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » piątek 20 lip 2018, 22:29

Tarty nigdy nie piekłam, trzeba wypróbować przepis :ok:
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » poniedziałek 23 lip 2018, 11:05

Ma ktoś sprawdzony przepis na ciasto gdzie robi się chmurkę z ubitych białek plus owoce.?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: ikxio » poniedziałek 23 lip 2018, 11:34

wygodne buty i cukiernia, ja jestem cukrowniczy antytalent - cukier u mnie dla gosci do kawy/herbaty.
nawet domowa lemoniade slodze miodem.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » niedziela 11 lis 2018, 21:16

Ślązacy, a może inni też: czy znacie takie domowe pralinki o nazwie "ule"? Ogromnie mi się podobają ale prawie każdy przepis zawiera surowe białko, mam pewne obawy o trwałość takiego specjału. Wytrzymają parę dni w lodówce?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: ikxio » niedziela 11 lis 2018, 21:45

ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/orz ... vocaatowym to zawiera tyle konserwantu czyli cukru, ze kilka dni w lodowce wytrzymac powinny, a te jeszcze wypelnione mieszanka alkoholowa?
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » niedziela 11 lis 2018, 21:55

Pierwsze słyszę o "ule" zapytam po rodzinie. Znam szklarnioki, dekle z maszkietów ślaskich.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości