Ciasta, torty i serniki

Moderator: ikxio

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 01 cze 2013, 11:36

Brzmi smakuśnie, musze wypróbować.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: ikxio » niedziela 15 wrz 2013, 10:45

kolezanka z hiszpanskiego forum podeslala mi przepis
100 g deserowej (minimum 65% kakao) czekolady
120 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g mąki
2 duże jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g sera roquefort

Pomarańcze:
1 duża (obrana i wyfiletowana pomarańcza
50 ml likieru pomarańczowego, np. Grand Marnier

Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ubijamy z cukrem, aż powstanie biała pianka. Dodajemy esencję, mąkę oraz jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę łączymy z pokruszonym serem. Masa nie powinna być zbyt płynna ani za gęsta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Przekładamy do kokilek o średnicy do 8 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 170°C, aby ciasto było wilgotne i delikatne w środku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze. Filety podsmażamy lekko na patelni i wlewamy likier pomarańczowy - podpalamy, żeby alkohol odparował, a pozostał tylko intensywny pomarańczowy smak i zapach. Tak przygotowane pomarańcze podajemy z czekoladowym ciastkiem.

bede probowac, no moze odpuszcze sobie wanilie bo nie przepadam. gdybym sie nie odzywala dluzszy czas to szukajcie mnie w WC :mrgreen:
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: caryca » niedziela 15 wrz 2013, 15:02

Nie lubię i nie umiem piec ciast. To co czasem upiekę to ciasta o nieskomplikowanej procedurze tworzenia.
Mam zasadniczo 5 przepisow które są proste, nie wymagają wysiłku. W zależności od wykończenia mogą być tortem ciastem z owocami, babką
1. biszkopt kukurydziany
2.kruche ciasto
3.babka na oleju
4.babka gotowana
5.sernik
Nic innego nie potrafię a to co powyżej prawie zawsze dobrze wychodzi.
Jestem antytalentem jeśli chodzi o kuchnię- ani dobrze gotować, ani dobrze piec ciasta. Nie nauczyłam się gotować bo nie miałam takiej potrzeby- mój mąż był specjalistą od żywienia i kucharzem zarazem . Poza zrobieniem prostych potraw nic innego nie potrafię, natomiast dużo od męża nauczyła się nasza córka. Uwielbia wymyślać swoje potrawy i całkiem dobrze jej to wychodzi. Ale z pieczeniem ciast też sobie nie radzi. Już lepiej od nas robi to moja wnuczka.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: ikxio » niedziela 15 wrz 2013, 15:48

mnie ten przepis zaskoczyl bo nigdy bym nie wpadla na to, zeby dodac do ciasta ser plesniowy i to jeszcze typu rokwar.
a jesli chodzi o ciasta to ja tez dwie lewe rece - biszkopt, jablecznik na kruchym spodzie i sernik. pizzy tez nie zrobie (zreszta nie lubie wiec braku umiejetnosci nie odczuwam) za to kopytka, domowy makaron, pierogi czy nawet kluski na parze wychodza bez problemow.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: caryca » niedziela 15 wrz 2013, 17:29

Pizzę robi wnuczka ale na kruchym spodzie zrobionym przez mnie.
To jest tak prosty przepis że chyba nikomu nie sprawiłoby kłopotu zrobić tego ciasta.
15 dag. mąki
15 dag. margaryny
2 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
odrobina soli.
Mąkę z margaryną najpierw trochę rozrobić żeby margaryna wchłonęła mąkę, potem dodać jaja, proszek do pieczenia i sól.
To ciasto na pizzę a jeśli ma być pod owoc to dodać jeszcze 15 dag. cukru.
I to cała filozofia. Nie ma chyba prostszego przepisu na ciasto.
Owocowe ciasto piekę najpierw na 15 min. w temp. 180 stopni a potem 20-25 min. w 200 stopniach.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » sobota 28 wrz 2013, 15:00

Mam problem, zgubiłam stary dobry przepis na placek ze śliwkami. pamiętam, że to było ciasto na proszku, tzw. ucierane, dość gęste, na którym układało się połówki śliwek. Macie może podobny sprawdzony przepis? To daaajcie... :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 28 wrz 2013, 15:08

Ja robię takie:
-25 dkg maki
-25 dkg cukru
-25dkg masła(lub margaryny)
-jajka w skorupach ważone też 25 dkg
-proszek do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy
*oddzielić żółtka od białek(białka-ubić na sztywna pianę)
*żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć, dodać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, białka i wymieszać.
*wylać na blachę, ułożyć połówki śliwek i piec 40=45 minut.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » sobota 28 wrz 2013, 15:38

Dziękuję :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 28 wrz 2013, 15:42

Olga smacznego :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Aga » sobota 28 wrz 2013, 15:47

Fajny przepis tylko jak odważyć te 25 dag jajek w skorupkach?
Aga
VIP
 
Posty: 808
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 17:43

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 28 wrz 2013, 16:04

Aga jajka ważymy w skorupkach.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Aga » sobota 28 wrz 2013, 16:11

Rozumiem, ale czy jak jajka będą ważyć 30 dag to pozostałych składników też ma być po 30 dag? Bo przecież ciężko odważyć równo 25 dag jajek
Aga
VIP
 
Posty: 808
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 17:43

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 28 wrz 2013, 17:23

Tak Aga jak jajka będą ważyć 30 dkg to reszta składników tez musi ważyć tyle samo.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Fonsitos » sobota 28 wrz 2013, 17:31

Ale ale, jajka 30 dag ze skorupką czy bez?
Fonsitos
Administrator
 
Posty: 2610
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 11:54
Lokalizacja: Wielkopolska Pyrka znów na zesłaniu.

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Alexa » sobota 28 wrz 2013, 17:35

Jajka ważymy ze skorupką.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Sissi » sobota 28 wrz 2013, 17:37

ja w zeszlym tygodniu robilam placek ze sliwkami ale na kruchym ciescie z kruszonka i lukrem ,wyszedl przepyszny :-D
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: caryca » sobota 28 wrz 2013, 23:05

Przepis który podała Alexa jest taki sam jak podałam na przepis na pizzę tyle, że trzeba dodać jeszcze cukier w tej samej proporcji co mąka i margaryna. Ja podałam przepis na 15 dag. bo taki stosuję- mam mały piekarnik i robię z tego różne ciasta owocowe. I nie ubijam białek tylko dodaję całe jaja przedtem rozbite mikserem.
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: olga » czwartek 10 lip 2014, 23:46

Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu
http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013 ... odami.html

Nie wiem jeszcze jak smakuje bo stygnie, ale pachnie bajecznie i dobrze wygląda :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: sierpówka » piątek 11 lip 2014, 07:08

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO:
1 kostka margaryny ,,Palma”
3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek (oddzielone białko pozostawić na później do ubicia)

Ciasto rozgniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Drugą część wkładamy do lodówki też na 30 min. (nie do zamrażalnika).

SER:
2 kostki sera (250 dag każda) mieszamy, mielimy na drobno i dodajemy do niego:
1 całe jajko
½ margaryny ,,Palma”
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy



Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć na blachę, nałożyć masę serową, następnie pokroić brzoskwinie i nałożyć na masę serową.

UBIJANIE BIAŁKA:
Oddzielone białko ubić, dodać do niego ¾ szklanki cukru pudru i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ubitą pianę nałożyć na brzoskwinie.


Drugą połowę ciasta wyjąć z zamrażalnika (może tam leżeć do 1 godz.) i utrzeć na tarce.


Piec 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
sierpówka
VIP
 
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 10:55

Re: Ciasta, torty i serniki

Postautor: Aga » piątek 11 lip 2014, 10:43

olga pisze:Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu
http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013 ... odami.html

Nie wiem jeszcze jak smakuje bo stygnie, ale pachnie bajecznie i dobrze wygląda :)

I jak ciasto?
Te śmietany mają być słodkie czy mogą być kwaśne?
Aga
VIP
 
Posty: 808
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 17:43

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron