autor: sierpówka » piątek 11 lip 2014, 07:08
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO:
1 kostka margaryny ,,Palma”
3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek (oddzielone białko pozostawić na później do ubicia)
Ciasto rozgniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Drugą część wkładamy do lodówki też na 30 min. (nie do zamrażalnika).
SER:
2 kostki sera (250 dag każda) mieszamy, mielimy na drobno i dodajemy do niego:
1 całe jajko
½ margaryny ,,Palma”
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć na blachę, nałożyć masę serową, następnie pokroić brzoskwinie i nałożyć na masę serową.
UBIJANIE BIAŁKA:
Oddzielone białko ubić, dodać do niego ¾ szklanki cukru pudru i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ubitą pianę nałożyć na brzoskwinie.
Drugą połowę ciasta wyjąć z zamrażalnika (może tam leżeć do 1 godz.) i utrzeć na tarce.
Piec 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.