Jako, że zostałam obdarowana dość dużą ilością antonówek a przetworów nie wyrabiam, moja kuchnia zmieniła się w bar jabłkowy
Kilka moich autorskich pomysłów na jabłkowe dania:
1. Omlet z jabłkiem
- 2 jajka, łyżka maki, troszkę mleka, sól, cukier, jedno nieduże kwaśne jabłuszko, odrobina masła do smażenia
Jabłko obrać i pokroić w cienkie nieduże plasterki, pozostałe składniki wymieszać tworząc omletowe ciasto, wylać je na patelnię z rozpuszczonym masłem, na wierchu posypać jablkami. Przykryć i smażyć na b. wolnym ogniu, jak się zezłoci to obrócić, smażenie trwa jakieś 20-25 minut. Można przyprawić cukrem i cynamonem albo jakimś dżemem, co kto lubi. Oczywiście można użyć własnego przepisu na omletową masę.
2. Ryż s surowymi jabłkami - no pychota
- Ugotować na gęsto ryż na mleku, po ostudzeniu dodać utarte jabłka przesypane cukrem i cynamonem, można tez dodać jogurtu albo śmietany, ale jest pyszne także bez tego.