Kalarepka faszerowana

Moderator: ikxio

Kalarepka faszerowana

Postautor: olga » czwartek 26 cze 2014, 18:38

Dla jednej osoby
Dwie kalarepki
25 dkg mięsa mielonego dowolnego rodzaju
Kostka bulionowa lub bulion (niekoniecznie, może być osolona woda)
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów bez skórki albo passaty, albo 3-4 świeże pomidory
Zioła wedle uznania. ja dałam tymianek, pietruszkę, lubczyk
Sól, pieprz, sos sojowy ciemny i jasny

Kalarepki obrać, ściąć płytko "wieczko i wydrążyć w środku, wydrążone kawałki zostawić do gotowania.

Mięso wymieszać z oboma sosami sojowymi, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem do smaku, wypełnić nim wydrążone kalarepki. Nalać na dno garnka ok 2cm na wysokość bulionu albo osolonej wody, włożyć kalarepki, dorzucić wydrążone resztki, zagotować i dusić pod przykryciem aż będą półtwarde a mięso porządnie się zetnie. Następnie dodać pomidory, dosmaczyć sos i dusić jakieś 20 minut aż kalarepa zmięknie (duszona w pomidorach nie zmięknie na papkę ale będzie twardawa, jednak czuć będzie, że nie jest już surowa.). Na pięć minut przed końcem dodać grubo pokrojone zioła a po zdjęciu z ognia dwa roztarte ząbki czosnku (nie powinny się już gotować.
Uwaga, potrawa jest mocno czosnkowa i jak ktoś nie lubi to niech nie dodaje do sosu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: Alexa » czwartek 26 cze 2014, 18:44

Brzmi apetycznie i pewnie tez tak smakuje, ja lubię dużo czosnku :)
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: Sissi » czwartek 26 cze 2014, 18:46

Olga ,dziekuje slicznie juz wiem co zrobie dla Malzona ,wszystko mam tylko kalarepki musze kupic ,ja zrobie dla siebie w wersji wega :D
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: olga » czwartek 26 cze 2014, 18:59

A z czym zrobisz vega bo się zastanawiałam, ale nie wpadłam na żaden pomysł?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: ikxio » czwartek 26 cze 2014, 19:14

tofu? pieczarki czy inne grzyby albo starty zoty twardy ser :), dla zestalenia masy jajko - na przyklad
bo ryba jakos mi sie z tym nie widzi
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: olga » czwartek 26 cze 2014, 19:29

Nie ma potrzeby zestalać mięsa, samo się mocno trzyma. Można by je nawet rozluźnić odrobina bułki lub ryżu. Albo w ogóle zrobić nadzienie jak do gołąbków
Pieczarki chyba za mdłe, ale tofu to niezła alternatywa. Albo "mięso" sojowe.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kalarepka faszerowana

Postautor: Sissi » czwartek 26 cze 2014, 19:52

Nadzienie zrobie z ryzu ,papryki ,pomidorow ,cebulki,czonsku i fety ,wszystko na ostro ,bedzie przepyszne :D
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe


Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości