Papryka faszerowana mojej Mamy

Moderator: ikxio

Papryka faszerowana mojej Mamy

Postautor: olga » sobota 23 sie 2014, 20:28

6 średniej wielkości mięsistych czerwonych papryk. Mogą też być kolorowe.
1/2 kg mielonej łopatki lub karkówki
1 średnia cebula
ok. 75g białego ryżu
2-3 łyzki ciemnego sosu sojowego
Mały pęczek mieszanych ziół: lubczyku, tymianku, pietruszki, bazylii lub innych wedle uznania
1 kostka bulionu wołowego
1 puszka krojonych pomidorów lub 250ml przecieru pomidorowego
1-2 ząbki czosnku

Z papryki wykroić zielone ogonki wraz z gniazdami nasiennymi tak, żeby pozostała część była w całości tworząc "naczynko"
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 5-7 minut, musi być dość twardy. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso wymieszać z z drobno pokrojoną cebulą, przestudzonym ryżem, sosem sojowym, solą pieprzem i posiekanymi ziołami, dodając tyle przegotowanej wody żeby jego konsystencja była dość luźna (ryż wyciągnie)
Farszem nadziewać papryki. Dobrać taki garnek, żeby papryki stały w nim na baczność i mieściły się na wysokość, nalać wody na wysokość max 3cm, włożyć do niego papryki, zagotować pod przykryciem. Kiedy zawrzą, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu jakieś pół godziny. Po tym czasie dodać pomidory lub przecier, dosmaczyć solą pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Jeżeli sos wyszedł zbyt wodnisty w smaku można dodać trochę koncentratu. Dusić kolejne 20 minut. Na sam koniec gotowania dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Można podawać z ziemniakami lub z chlebem ale ja najbardziej lubię samą :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Papryka faszerowana mojej Mamy

Postautor: Alexa » sobota 23 sie 2014, 21:15

Dzięki Olga :ok: Na pewno wypróbuje ten przepyszny przepis, mniam, mniam.
A można zapiec papryczki w piekarniku?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Papryka faszerowana mojej Mamy

Postautor: olga » sobota 23 sie 2014, 21:20

A można zapiec papryczki w piekarniku?

Nigdy tego nie robiłam, pojęcia nie mam. Ale jakbyś chciała zaryzykować to podziel się doświadczeniem :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Papryka faszerowana mojej Mamy

Postautor: Sissi » sobota 23 sie 2014, 21:33

Olga ,super przepis ,tez zrobie Malzonowi te papryczki :D
Dasha ,Fiona,Lilly + Helga

" Sissi ,Isis ,Cheila na zawsze pozostaniecie w moim sercu moje ukochane koteczki .."
Awatar użytkownika
Sissi
Moderator
 
Posty: 3757
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:24
Lokalizacja: Niemcy,München-Karlsruhe


Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron