6 średniej wielkości mięsistych czerwonych papryk. Mogą też być kolorowe.
1/2 kg mielonej łopatki lub karkówki
1 średnia cebula
ok. 75g białego ryżu
2-3 łyzki ciemnego sosu sojowego
Mały pęczek mieszanych ziół: lubczyku, tymianku, pietruszki, bazylii lub innych wedle uznania
1 kostka bulionu wołowego
1 puszka krojonych pomidorów lub 250ml przecieru pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
Z papryki wykroić zielone ogonki wraz z gniazdami nasiennymi tak, żeby pozostała część była w całości tworząc "naczynko"
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 5-7 minut, musi być dość twardy. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso wymieszać z z drobno pokrojoną cebulą, przestudzonym ryżem, sosem sojowym, solą pieprzem i posiekanymi ziołami, dodając tyle przegotowanej wody żeby jego konsystencja była dość luźna (ryż wyciągnie)
Farszem nadziewać papryki. Dobrać taki garnek, żeby papryki stały w nim na baczność i mieściły się na wysokość, nalać wody na wysokość max 3cm, włożyć do niego papryki, zagotować pod przykryciem. Kiedy zawrzą, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu jakieś pół godziny. Po tym czasie dodać pomidory lub przecier, dosmaczyć solą pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Jeżeli sos wyszedł zbyt wodnisty w smaku można dodać trochę koncentratu. Dusić kolejne 20 minut. Na sam koniec gotowania dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Można podawać z ziemniakami lub z chlebem ale ja najbardziej lubię samą