Olga jak obiecalam
podaje przepis prosty i szybki na pieczona kaczke
Potrzebujemy kaczke okolo 2kg (mniej wiecej)
Składniki:
Marynata:
2 lyzki majeranku
1/2 tymianku tymianku
5 zabkow czosnku
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu
w lyzki oleju
Nadzienie:
3 duze jablka
1/2 lyzki majeranku
Kaczkę umyc i osuszyc (najlepiej recznikiem papierowym). Czosnek obrac i posiekac albo przecisnac przez praske. Do oleju dodac czosnek,majeranek ,tymianek, sol i pieprz. Marynata natrzec kaczkę z zewnatrz i od srodka. Zamarynowana kaczke wstawic na noc do lodowki. Godzine przed pieczeniem kaczke wyjac z lodowki aby sie ocieplila. Jablka obrac i pokroic w cwiartki,(jak kto woli nie musi obierac )i posypac majerankiem. Kaczke nadziac jablkami i szczelnie spiac wykalaczkami. Kaczke przelozyc na brytfanke z rusztem. Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Kaczke wstawic do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperature zmniejszyc do 180 stopni i piec kaczke przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczke ponownie w temp. 200 stopni, aby skorka sie przypiekla. W czasie pieczenia co jakis czas polewac kaczke wytopionym tluszczem. Po upieczeniu kaczke zostawic w piekarniku zeby odpoczela przed rozkrojeniem na ok. 15 minut,wtedy mieso bedzie soczyste .
ps.ja do farszu dodaje tez czasami sliwki suszone wtedy ma super aromat ,mozna tez dac do brytwanki mala galazke rozmarynu
SMACZNEGO !