Pochwalić się też trzeba :)

Moderator: ikxio

Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » wtorek 18 kwie 2017, 09:12

Moje śmieszne wielkanocne ciasteczka-jajeczka :)
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: Alexa » wtorek 18 kwie 2017, 13:10

Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno także smakują wyśmienicie :) mniam, mniam.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: bungula » wtorek 18 kwie 2017, 21:13

Wyglądają kapitalnie :ok: , przepis poprosimy.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3665
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » wtorek 18 kwie 2017, 21:29

Dzięki dziewczyny :)
Przepis nie jest mój, znalazłam go w internetach szukając inspiracji na święta. Tutaj:
http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/0 ... nocne.html
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » niedziela 23 lip 2017, 10:48

Zrobiłam kiełbasę krakowską parzoną. Muszę przyznać, że wyszła doskonale. Świetny przepis :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: Alexa » niedziela 23 lip 2017, 11:00

Olga daj przepis, może jak nie będzie upału to też pokombinuję.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » niedziela 23 lip 2017, 11:34

Przepis jest tu:
http://miodipieprz.blogspot.com/2016/07 ... owska.html

Ja dodałam nieco więcej przypraw (w tej proporcji mięso było mdłe) i ekstra odrobinę kminku. No i do parzenia użyłam szynkowaru a nie osłonek.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: Alexa » niedziela 23 lip 2017, 11:36

Dzięki Olga. Ja też lubię kiełbaskę dobrze przyprawioną i z czosnkiem.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » niedziela 23 lip 2017, 12:35

Ostatnio "odkryłam" czosnek niedźwiedzi. Świetna sprawa, nadaje identyczny aromat potrawom, a nie pozostawia długotrwałego posmaku i zapachu w ustach. Nie powoduje też sensacji trawiennych. :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: Alexa » niedziela 23 lip 2017, 12:48

Nie ma to jak swojskie zrobione wędliny, teraz w sklepach nie ma tak dobrych jak kiedyś, bo się wędziło i przygotowywało kilkanaście dni a nie teraz w jeden dzień.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » niedziela 23 lip 2017, 12:53

Nie mam jeszcze wędzarni. Bardzo chciałabym mieć i w końcu coś wykombinuję. Na razie zadowalam się wyrobami niewędzonymi. No i koniecznie też będę próbować sezonowanych wędlin.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: Alexa » niedziela 23 lip 2017, 12:57

My też nie mamy, kiedyś jeździliśmy do rodziny na wieś i stamtąd przywoziliśmy wędliny.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: ikxio » niedziela 23 lip 2017, 15:15

okga, zbudowanie prostej wedzani to tylko musisz miec zelazna (stalowa) duza beczke mu stosowalismy taka z odcietym dnem - praktycznie bardzo gruba rure , troche blachy (obie rzeczy wydaje mi sie do zdobycia w skupie zlomu) i prety metalowe do zawieszania i cos do przykrycia beczki - najlepiej pokrywe zobic zdeseczek ze starej palety, niezbyt szczekna, zeby zeby dym mial jak sie stopniowo ulatniac. do tego haki do zawieszania miesa czy ryb.
wykopujesz kanal (sa tacy co wzmacniaja to po bokach plytkami chodnikowymi (ale dobrze ubita ziemia wystarczy) - dlugosc? ok poltora metra, z przodu dolek na palenisko (roznica miedzy poziomem paleniska i beczka powinna wynosic ok. 10º , kanal i czesciowo palenisko przykrywasz blacha, kanal z wierzchu izolujesz ziemia, mozna przykryc darnia - po drugiej stronie ustawiasz beczke (oczywiscie dobrze jest ja wypalic wewnatrz), peklujesz, kupujesz sloninke (prosto z wedzarki jeszcze ciepla obtoczona w sypkiej slodkiej papryce jest swietna) kupujesz skrzynke piwa i zapraszasz zamiast na grilla "na wedzenie".
przepis na konstukcje powstal jeszcze w czasach stanu wojennego, gdzie o wszystko bylo trudno, a mieso sie przemycalo przez rogatki, ale potem wielokrotnie wykorzystwany w Hiszanii (jak ku temu byly warunki) bo oni wedzonego nie znaja, sa mistarzami w suszeniu miesa czy ryb, nie mowiac juz o wykorzystywaniu "pozytecznych" plesni do konserwacji - ale jak ogolnie drzew tu poza polnoca niewiele, a sosnowe, z palmy czy pomaranczy drewno sie do wedzenia nie nadaje to co sie dziwic?
trzeba tylko uwazac, bo wsiakajacy w ziemie tluszcz z wedzenia jest latwopalny - najlepiej dno beczki wysypac piaskiem i co jakis czas wymieniac.
taki rysunek znalazlam w necie - tylko uzyto rury zamiast kanalu ziemnego

https://s25.postimg.org/xfdwydvv3/-_WEDZARKA_mala.jpg
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: olga » niedziela 23 lip 2017, 15:19

Dzięki ikxio, wygląda na proste. Choć można też zrobić całą przenośną (bez wykopu, rura na zewnątrz) albo po prostu kupić gotową. Choć wolałabym własnej roboty.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Pochwalić się też trzeba :)

Postautor: ikxio » niedziela 23 lip 2017, 15:36

proste to jest - i w sumie ekologiczne bo sklecic sie da z surowcow wtornych.
a oslonic mozna jakims zywoplotem, zeby inni nie zazdoscili.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51


Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron