Strona 1 z 1

Kuchenne akcesoria i naczynia

Post: środa 24 maja 2017, 21:12
autor: olga
Czy ktoś używa silikonowych form do pieczenia ciast? Jak się sprawdzają? Bardzo chciałabym sobie kupić foremkę do babki z jakimś pięknym, wymyślnym wzorem, ale metalowe są bardzo drogie. Silikony kosztują dużo taniej lecz nie wiem jak się w nich piecze - czy dobrze? Ciasto się nie przypala? Nie odkształca się? Co wyjmowaniem, nie przywiera?

Re: Kuchenne akcesoria i naczynia

Post: środa 24 maja 2017, 21:22
autor: ikxio
ja osobiscie nie mam, na moje talenty wystarczy zwykla tortownica na biszkopt - bo do ciast w ogole mam dwie lewe rece - sasiadka ma sporawa, ciasto wychodzi w ksztalcie czegos w rodzaju kwiatu rozy, jadlam u niej, przypalone nie bylo (piekarnik ma zwykly elektryczny bez termoobiegu)
ja mam tylko foremke do robienia czekoladek (na 16 sztuk, roznych) - z wyjmowaniem gotowego wyrobu klopotow nie ma.

Re: Kuchenne akcesoria i naczynia

Post: środa 24 maja 2017, 21:34
autor: Alexa
Ja mam formę-kotka ale jeszcze nie piekłam w niej ciasta.

Re: Kuchenne akcesoria i naczynia

Post: czwartek 25 maja 2017, 20:36
autor: olga
Dzięki. Chyba zaryzykuję taką formę, koszt stosunkowo niewielki więc jakoś to przeżyję jeśli będzie niewypał (a raczej chyba niewypiek).
Alexa, upiecz kota i pochwal się :)