Strona 1 z 2

Kuchenne różności

Post: piątek 08 gru 2017, 17:47
autor: olga
Co robicie na święta w tym roku?

Re: Kuchenne różności

Post: piątek 08 gru 2017, 20:02
autor: ikxio
w sobote jade po chinski catering.
a na wigilie tradycyjnie - barszczyk, uszka, pstragi (bo karpia nie uswiadczysz) smazony i w galarecie, makowiec (udalo sie kupic polski mak w puszce) i sernik z bakaliami, mocno waniliowy (prawdziwa wanilia)

Re: Kuchenne różności

Post: piątek 08 gru 2017, 20:27
autor: Alexa
Chciałabym "upolować" gęś do tego kluski , kapusta z grochem, kapusta z grzybkami, zupa grzybowa, z ryb jakas inna niz karp, kompot z suszonych owoców. A z ciast jeszcze nie wiem.

Re: Kuchenne różności

Post: piątek 08 gru 2017, 22:18
autor: ikxio
Alexa, ja sobie z polowaniem na drob wodny dalam spokoj - bedzie kaczka po pekinsku i druga z grzybami i bambusem - jak dla mnie samej - gosci nie przewiduje, zreszta tu jest tylko jeden dzien wolny -25 w zupelnsci wystarczy.

Re: Kuchenne różności

Post: piątek 08 gru 2017, 23:03
autor: olga
A gęś jakaś specjalna? Bp zwykła mrożona jest w kauflandzie.
U mnie będzie makowiec i sernik, ryba po grecku (morska- karp jest niejadalny), oczywiście uszka z barszczem i pierogi z kapustą. To właściwie nawet za dużo - jest nas tylko dwoje.

Re: Kuchenne różności

Post: sobota 09 gru 2017, 17:11
autor: Alexa
Gęś z marketu jak będzie promocja. W jakiej cenie jest ta gęś w Kauflandzie i do kiedy?

Re: Kuchenne różności

Post: sobota 09 gru 2017, 17:14
autor: olga
Pojęcia nie mam w jakiej cenie bo nie zamierzałam kupić :)
A do kiedy też nie wiem, są w ofercie prawie cały czas. W poniedziałek będę na zakupach to się bliżej przyjrzę sprawie.

Re: Kuchenne różności

Post: poniedziałek 11 gru 2017, 09:51
autor: bungula
Łosoś we francuskim cieście. Tradycyjnie pierniki, mintaj w galarecie, a na I Święto schab ze śliwką i kapusta z grzybami.

Re: Kuchenne różności

Post: poniedziałek 11 gru 2017, 17:19
autor: olga
Aalexa - mrożona gęś w Kauflandzie kosztuje 15,99/kg, jest bez żadnej promocji. Przeciętnie są wielkości ok 3-3,5 kg.
Chętnie bym zrobiła kaczkę na święta, ale sama nie zjem całej a ojciec nie lubi. Chyba, że z kotami się podzielę. Może kupię jakieś kawałki typu pierś lub udka, ale to nie to samo co cała kaczucha pieczona z jabłkami i majerankiem...

Re: Kuchenne różności

Post: poniedziałek 11 gru 2017, 22:06
autor: ikxio
olga, ja dwa lata temu kupilam mrozona rasy pekinska w chinskim sklepie, po rozmrozeniu upieklam cala nadziewana watrobkami z owocami - pol zjadalm, pol zamrozilam i po nowym roku byla jak znalazl. W tym roku kupuje w restauracji, bo z pstragami bedzie troche roboty.

Re: Kuchenne różności

Post: poniedziałek 11 gru 2017, 22:07
autor: Alexa
W Biedonie jest w promocji kaczka i jeszcze kaczka faszerowana jabłkami i przyprawiona. Ale gęsi w promocji dawno nie było.

Re: Kuchenne różności

Post: poniedziałek 11 gru 2017, 23:23
autor: ikxio
gotowego piecznego drobiu to ja za bardzo nie lubie.
zawsze co wlasne przyprawy to wlasne.
a gesiny w Hiszpanii w sklepie - to nie widzialam

Re: Kuchenne różności

Post: środa 13 gru 2017, 22:39
autor: olga
No dobra, przygotowuję jeszcze pasztet (od wieków nie jadłam naszego domowego) i pierniczki. Te drugie głównie do dekoracji :)
Ikxio, fajny pomysł z tym zamrożeniem. Kaczkę jednak teraz odpuszczę, może sobie na urodziny zrobię.

Re: Kuchenne różności

Post: sobota 20 kwie 2019, 20:29
autor: Alexa
Zrobiłam pierwszy raz jajka w zalewie solowokminkowej- ugotowane jajka po wystudzeniu i po potłuczeniu skorupek ale nie zdejmowanie ich, włożyłam do ugotowanej wody z solą i całym kminkiem. Woda ostudzoną. Jutro zjem.

Re: Kuchenne różności

Post: wtorek 23 kwie 2019, 19:11
autor: ikxio
ja takie robilam, ale z sokami z buraka albo ze szpinaku - wychodzily marmurkowe pisanki bez skorupek po obraniu.

Re: Kuchenne różności

Post: czwartek 25 kwie 2019, 00:33
autor: caryca
Udało mi się wreszcie kupić formę do gotowanej babki, która zmieściła się w garnku na indukcję. Te garnki które mam są niskie i formę którą miałam przez kilkanaście lat dałam synowej. Była za wysoka. Radość w rodzinie , bo taka baba to wielkanocny rarytas a w ubiegłym roku takiej nie mieliśmy /pierwszy rok po remoncie z płytą indukcyjną/.
Radość niestety trwała krótko, bo baba wyszła zakalcowata. Zrobiłam błąd , zamiast mąki pszennej dodałam mąkę kukurydzianą

Re: Kuchenne różności

Post: czwartek 25 kwie 2019, 20:29
autor: ikxio
zakalec nie trucizna.

Re: Kuchenne różności

Post: sobota 28 gru 2019, 17:44
autor: Alexa
Robił ktoś cytryny/pomarańcze w syropie?

Re: Kuchenne różności

Post: wtorek 31 gru 2019, 20:32
autor: ikxio
Robil. Jesli maja byc plastry ze skorka to przede wszystkim owoce malezy umyc dokladnie wrzatkiem. Do transportu sa pokrywane cienka warstwa parafiny i to trzeba zmyc.
Przygotowujesz syrop o takiej gesrosci, zeby po wyjeciu lyzki sciekal z niej w postaci nitki. Owoce kroisz w plastry, na bardzo krotko zanurzasz we wrzatku. Ukladasz w sloikach, zalewasz syropem i pasteryzujesz - ja leniwa to otwarte sloki wstawiam do glebokiej blachy wypelnionej woda i do piekarnika 150 - 180° na niecala godzine. Zdejmijesz jesli sie wytworzy pianka, wody w trakcie pasteryzacji dolewam na blache. Jeszcze cieple zakrecasz i ustawiasz snem do gory. Ale mozna robic kal klasyczna konfiture gotujac w syropie.

Re: Kuchenne różności

Post: sobota 25 sty 2020, 15:10
autor: Alexa
Kupilam taki chlebek plackowaty, do środka wkłada się zawartość i podpieka w piekarniku. I właśnie nie mam pomysłu co tam można do środka włożyć. Robił ktoś kiedyś takie chlebki?