Sosna Pinia, Kasztan jadalny.

Ogrody, balkony, doniczki

Moderator: ikxio

Sosna Pinia, Kasztan jadalny.

Postautor: Alexa » poniedziałek 13 sie 2012, 13:30

Przywiozłam szyszkę sosny pini z nasionkami.Chciałabym nasionka posadzić aby wyrosły pinie, kiedy mam nasionka wsadzić do ziemi?do doniczki?Kiedyś jesienią zebrałam zołędzie dębowe i tak wysadziłam-fajnie wyrosły , na wiosnę wysadziłam do ogródka.Z pinia postąpić tak samo?bo to sosna śródziemnomorska.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Sosna Pinia

Postautor: ikxio » wtorek 14 sie 2012, 15:28

czy nasionka juz sie same z szyszki wysypuja? lekka piaszczysta ziemia, troche podlewac (nieprzesadnie) i moze cos wypusci - ja kiedys takie wyhodowalam z takiej wielkiej szyszki przywiezionej z Bulgarii (podobni jedna z lepszych roslin na bonsai) - nestety babcia w miesiac jak nas nie bylo w domu pare lat pozniej wszystkie utopila podlewajac za mocno.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Sosna Pinia, Kasztan jadalny.

Postautor: Alexa » niedziela 20 paź 2019, 18:54

A to kasztan jadalny
Obrazek

Tylko jak go zjeść? Jadłam prażone kupione. Jak je uprażyć w domu? w piekarniku?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Sosna Pinia, Kasztan jadalny.

Postautor: ikxio » niedziela 20 paź 2019, 22:48

kasztany jadalne prazy sie albo na blasze, albo specjalnej patelni z dziurami
https://sgfm.elcorteingles.es/SGFM/dctm ... 40x640.jpg
ale z kasztanow mozna tez wiele innych potraw zrobic - z ugotowanych normalnie puree do miesa, to camo puree wymieszane z syropem (cykrowym, klonowym) czy miodem uzywa sie zamiast marmolady
kasztany mozna gotowac tez obrane, cale w wodzie z cukrem, a wlasciwie w syropie - sa przysmakiem boznonarodzeniowym w Galicji,
robi sie z nich nalewki i likiery.
mozna oczywiscie upiec w piekarniku 200º,
a mozna rowniez pochrupac na surowo jak swieze. przypominaja nieco smakiem cos pomiedzy orzechem laskowym a nerkowcem.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Sosna Pinia, Kasztan jadalny.

Postautor: ikxio » niedziela 20 paź 2019, 22:49

a zbierac i obierac to w rękawicach spawacza, bo kluja straszliwie
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51


Wróć do Roślinki

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron