autor: Dana56 » środa 01 paź 2014, 15:13
No więc tak - moje najukochańsze grzyby , to - kureczki! Chodzę po lesie i wołam: "Cip"Cip!Cip!" I one, te kureczki się pojawiają! Kocham je za ich niespotykanie cudowny smak w sosie kurkowym do np. pieczeni ze skromnego indyka. Która to pieczeń, w rzeczy samej, jest jałowa i przeciętna. Smaczku jej natomiast dodaje ten niezaprzeczalnie boski smak sosu z kurek!
Albo takie skromne - podgrzybki, w gwarze rodzinnej zwane - "podgrzybaskami"( bo my od pokoleń w grzybozbieradztwie prym wiedziemy), no więc, te skromne podgrzybaski! Co za Aromat! Co za zapach, kiedy się je suszy, cały dom pachnie grzybowo, jesiennie! Na grzyby zawsze wybieramy się z aparatem fotograficznym. Lepsze okazy(jadalne, trujące - nieważne!) są dokumentowane fotograficznie. Z najlepszych ujęć robimy stronę tytuową(tapetę) w kompie, laptopie.