Wystawa owoców egzotycznychNa tej wystawie zabrakło mi możliwości konsumpcji, chętnie spróbowałabym, jak smakują. Opisy, które dodałam są wyszukane z Netu, jeżeli ktoś jadł któryś z owoców może potwierdzić, czy zgadzają się smak i zastosowanie
.
Owoce są jadalne na surowo, wykonuje się też z nich napoje chłodzące aguas frescas. Miąższ owoców (młode owoce są bardzo kwaśne a starsze słodsze) jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej. Jest ważnym składnikiem sosu Worcestershire i pani puri.
Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Jego smak jest zbliżony do kiwi, melona i ogórka, a zapach do banana.
Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek owocowych, deserów, a ponadto jest niskokaloryczny. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.
Inaczej
opuncja, owoce słodkie i soczyste spożywane są na surowo, zawierają wiele składników, zwłaszcza wapń, fosfor i witaminę C.
• Do produkcji soków, przetworów, galaretek, itp.
• Młode części rośliny mają zastosowanie medyczne, stosowane w medycynie ludowej do okładów.
• W Meksyku z pasożytujących na opuncji
Dactylopius coccus otrzymuje się ceniony karminowy barwnik.
• Wykorzystuje się do produkcji kremów nawilżających, mydeł i innych kosmetyków.
• Do produkcji środków klejących i papieru
Z wyglądu przypomina pomidora. Czerwonobrązowa skórka skrywa galaretowany czerwony miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona.
Aby móc przygotować
tamarillo należy go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Usunięcie skórki jest bardzo ważne, ponieważ jest ona dość gorzka smaku, podobnie jak blisko przylegający do niej miąższ.
W smaku przypomina zaprawionego pieprzem pomidora, lecz jest on niego delikatniejszy i bardziej słodki, dlatego polecany jest z cukrem.
Tamarillo jest wykorzystywane w kuchni zarówno jako warzywo i owoc. Można do dodawać do sałatek owocowych i warzywnych oraz do zup. Zmiksowany
tamarillo jest dodawany do drinków. Z owoców można także wykonać sosy, dżemy i soki, a także dodać do lodów. Można nim także zastąpić pomidora na kanapkach.
Hybryda to została stworzona w 1909 roku w Kalifornii. Jest mieszańcem między
Indyjską Limą a
Kumquatem. Sok w smaku podobny jak u cytryny, lecz nieco mniej kwaśny. Zastosowanie podobne jak cytryny. Miąższ przeważnie zawiera kilka nasion.
Ma aromatyczny, orzeźwiający smak. Istnieją różne odmiany tego owocu, ale najsmaczniejsza jest
pitahaya żółta. Wystarczy przekroić owoc wzdłuż i łyżeczką wyjeść miąższ. Pestki są dosyć miękkie, więc nie trzeba ich oddzielać.
Pitahaya zawiera dużo wapnia, żelaza i fosforu, a także witaminy. Najczęściej z tego egzotycznego owocu przyrządza się kremy, lody i sałatki owocowe. Nie trzeba go przechowywać w lodówce – świeżość zachowa przez 12 dni.
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg.
gesztenye püré, słow.
gaštanové pyré), świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.
Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne i używane są do wytwarzania syropów, nalewek, win, konfitur; także na kompot. Doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn.
Znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej. Szczególnie cenione są odmiany o dużych i smacznych owocach.
Smak słodko-korzenny, lekko kwaskowaty.
Kumquat można marynować w syropie lub alkoholu, usmażyć konfitury lub dodać do koktajli.
Charakteryzuje się przede wszystkim subtelnym słodko – kwaśnym smakiem (są odmiany bardziej słodkie lub bardziej kwaskowate), delikatną, pozbawioną włókien konsystencją. Pomiędzy soczystym miąższem odnajdziemy drobne nasiona, które są również jadalne . Sok wyciśnięty z tego owocu skutecznie gasi pragnienie. Zadowolić powinien również orzeźwiający, ciekawy aromat – co zapewne popchnęło producentów kosmetyk do użycia tego owocu w produkcji żeli i balsamów o których Pani wspomniała.
Smak
granadilli przypomina nieco agrest, jest lekko kwaskowy. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs.
...i wiele, wiele innych.
Powyżej przedstawione wydawały mi się najciekawsze.