najprostsze ciasto na świecie Naprawdę najprostsze, dziś zrobiłam bo lenistwo nie pozwoliło mi na nic więcej, mieszanie trwało może 2 minuty, pieczenie ok 30minut. Jest bardzo fajne, wilgotne, miękkie, lekko puszyste i przypomina murzynka -na niebiesko dodałam własne komentarzeProste ciasto bez jajek, bez mleka, bez masła i margaryny.
1,5 kubka mąki (może być zwykła, ale może też gryczana)
1/2 - 3/4 kubka cukru (białego lub nierafinowanego)
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
3 łyżki kakao (albo 1,5 łyżki karobu)
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego) -
nie miałam octu winnego, dodałam wino wymieszane z odrobiną zwykłego octu1 kubek zimnej przegotowanej wody lub ulubionego płynu (soku, kompotu, mleka owsianego) -
dodałam zwykłe mlekoNie wytrzymałam, dałam 2 łyżki mąki więcej i 1 jajkoewentualnie 2 garście malin (mrożonych lub świeżych) lub wiśni, bananów, jabłek
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić maliny i przelać ciasto do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.