no to empanada gallega z tunczyka (moze byc z oleju, choc lepszy w zalewie naturalnej)
nadzienie:
300 gr tuńczyka z konserwy
1 jajko na twardo(opcjonalnie)
2 lub 3 średnie cebule
1 średnia papryka
1 pomidor
czosnek i pietruszka
sól i przyprawy (slodka papryka i pieprz biały)
oliwa
warzywa poszatkowac , podsmazyc na oliwie do miekkosci ja stosuje kolejnosc - papryka, otem cebula do zeszklenia na koncu pomidory - dodac rozdrobnionego tunczyka, zlac nadmiar tluszczu (nie wyrzucac, dodaje sie potem troche do ciasta)
jajko zetrzec na grubej tarce - odlozyc na pozniej
ciasto:
500 gr maki
200 cc. cieplej wody
12 łyżek oleju ze smarzenia nadzienia
5 dkg drozdzy
1 łyżeczka slodkiej papryki
1 łyżeczka soli
ciasto wyrobic na gladka mase - zostawic do wyrosniecia
reszta jest na obrazkach
http://recetascarmelilla.blogspot.com.e ... -paso.html - ja jesli robie to wlasnie z tego przepisu, daje tylko nieco wiecej drozdzy bo lubie jak ciasto jest pulchne. istotne jest tez po nalozeniu wierzchniej czesci cziasta lekko ponakluwac widelcem, zeby mialo jak wyjsc nagrzane powietrze - inaczej moze popekac. no i daje zwykle wiecej tunczyka a mniej cebuli niz w oryginalnym przepisie
czas pieczenia - ok 40-45 minut ww wczesniej nagrzanym piekarnku 200-220º
salatka z tunczyka ? to juz moje domowe pomysly
puszka rozdrobnionego tunczyka, przesmazone drobno posiekane pieczarki, takaz sama zeszklona cebula , pokrojona w paseczki papryka z puszki (bez skorki) i mala puszeczka kukurydzy - calosc wymieszac (razem z oliwa od smazenia) doprawic sola i pieprzem, zostawic na noc w lodowce do "przegryzienia"
i druga wersja do konsumpcji natychmiastowej - pokrojony w kostke pomidor (bez skorki), rozdrobniony tunczyk, dosc drobno pokrojona zielona salata (nalepiej lodowa) calosc wymieszac z majonezem, doprawic sola pieprzem. mozna dodac tez jajko na twardo starte na grubej tarce.