autor: Alexa » niedziela 08 lip 2012, 18:19
Ryby
Istnieją dwa rodzaje ryb:
1.Morskie o białym mięsie które mają taką samą wartość odżywcza jak chude mięso zwierzęce. Zawartość tłuszczu wynosi w nich mniej niż 2 %.Są ubogie w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)
2.Ryby o mięsie tłustym(tuńczyk)mają wysoki poziom witaminy A, D oraz znaczną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przekarmianie nimi kota może wywołać bolesne zapalenie podskórnej tkanki tłuszczowej.
Zarówno białe mięso ryb morskich i mięso ryb tłustych zawierają wysokowartościowe białko i jod. Ale są zarazem ubogie w wapń, fosfor, miedź, żelazo, magnez i sód. Trzeba uważać aby nie przekarmiać kota zbyt dużą ilością surowej(filetowanej ryby) bo zawiera ona tiaminazynę -enzym niszczący tiaminę(ważna witamina z grupy B) Tiaminazyna neutralizuje(unieczynnia)ciepło-najlepiej więc ugotować rybę przed podaniem kotu.
Problemem są także ości-jeśli utkną w zębach albo w gardle kota. Najlepiej więc karmić kota wyfiletowaną i ugotowaną rybą.
Najlepiej też jest karmić kota rybami morskimi nie słodkowodnymi.
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę