Dla jednej osoby
Dwie kalarepki
25 dkg mięsa mielonego dowolnego rodzaju
Kostka bulionowa lub bulion (niekoniecznie, może być osolona woda)
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów bez skórki albo passaty, albo 3-4 świeże pomidory
Zioła wedle uznania. ja dałam tymianek, pietruszkę, lubczyk
Sól, pieprz, sos sojowy ciemny i jasny
Kalarepki obrać, ściąć płytko "wieczko i wydrążyć w środku, wydrążone kawałki zostawić do gotowania.
Mięso wymieszać z oboma sosami sojowymi, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem do smaku, wypełnić nim wydrążone kalarepki. Nalać na dno garnka ok 2cm na wysokość bulionu albo osolonej wody, włożyć kalarepki, dorzucić wydrążone resztki, zagotować i dusić pod przykryciem aż będą półtwarde a mięso porządnie się zetnie. Następnie dodać pomidory, dosmaczyć sos i dusić jakieś 20 minut aż kalarepa zmięknie (duszona w pomidorach nie zmięknie na papkę ale będzie twardawa, jednak czuć będzie, że nie jest już surowa.). Na pięć minut przed końcem dodać grubo pokrojone zioła a po zdjęciu z ognia dwa roztarte ząbki czosnku (nie powinny się już gotować.
Uwaga, potrawa jest mocno czosnkowa i jak ktoś nie lubi to niech nie dodaje do sosu.