ikxio, mówisz i masz
Rogale świętomarcińskie domowej roboty.
ciasto:45 dkg mąki
3 dkg drożdży
5 dkg cukru
3 surowe żółtka
5 dkg margaryny
1/2 l mleka
20 dkg masła
1 jajko do smarowania ciasta
masa makowa:25 dkg maku (obowiązkowo białego)
3 dkg masła
15 dkg cukru, wanilia, starta skórka cytrynowa
1 białko, olejek migdałowy
5 dkg cukru pudru do posypania (lepszy lukier)
utłuczone orzechy do posypania
Masa makowaMak sparzyć, zmielić dwa razy, połączyć z roztopionym masłem i pozostałymi składnikami.
CiastoMąkę przesiać. Przygotować rozczyn z drożdży (rozdrobnione drożdże + cukier + 15 dkg mąki i 1/4 l mleka) - przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany.
Kiedy drożdże wyrosną wyłożyć je do mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Ciasto przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wywałkować w koło, posmarować miękkim masłem. Złożyć ciasto w kopertę, rozwałkować w prostokąt, złożyć na trzy części w "książkę". Wałkowanie powtórzyć 4 razy (po każdym wywałkowaniu w koło smarować ciasto masłem). Ostatni raz wywałkować w formie prostokąta na grubość 1/2 cm, kroić na pasy szerokości 10 cm i następnie na równe trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć masę makową i formować rogale, układać na blasze w większych odległościach. Blachę z rogalami przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Pędzlować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor ok 15-20 minut. Do lukru można dodać odrobinę rumu. Posypać tłuczonymi orzechami.
Porada dodatkowa, do pokoju zanieść gościom najpierw kawę, a rogale na samym końcu, bo kiedy najpierw wniesie się rogale to wracając z kawą można zastać już tylko same okruszki i oblizujących się gości
Alexa, gwarantuję jeżeli kiedykolwiek spróbujesz rogali świętomarcińskich nigdy już nie spojrzysz na żadne inne rogaliki