Leczo (moje)
3 małe cukinie, 2 papryki, 3 pomidory, pierś z kurczaka lub kiełbasa, olej, przyprawy, ryż lub ziemniaki.
Mięso kroję na drobne kawałki, posypuję wegetą. Cukinię, paprykę i pomidory kroję na plasterki i solę. Wszystko jest w osobnych pojemnikach/talerzach.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojąną pierś z kurczaka. Smażę, aż nabierze złotawego koloru.
Odkładam na głęboki talerz gdzie posypuję pieprzem i chili. Mięsko sobie teraz poleży
Usuwam papierowym ręcznikiem resztki oleju (może być lekko przypalony). Nalewam trochę nowego i ... wrzucam pokrojoną paprykę. Duszę ją jakiś czas , aż zmięknie.
Papryka jest już miękka więc wjeżdża cukinia. Wcześniej wylewam soki , które puściła po posoleniu.
[Dużymi kawałkami nie należy się przejmować, bo zmniejszymy je drewnianą łopatką bezpośrednio na patelce
]
Po chwili dodaję pomidory , sypię słodką paprykę i ..koncentrat pomidorowy - jedną solidną łyżeczkę do herbaty.
Wszystko duszę małą chwilkę na dużym gazie.
Ostatni krok to dodanie mięsa, które , chwilowo, zostało odłożone na bok. Jest już solidnie przyprawione, więc nie będzie potrzeby dosypywania przypraw.
Całość jest trochę "mokra" więc odkrywam pokrywkę i pozwalam odparować
Opcjonalnie można robić leczo z dodatkiem pieczarek i cebuli. SMACZNEGO...