autor: Fonsitos » niedziela 06 sie 2017, 09:34
My stosujemy od długiego czasu. Głównie jako zastępstwo masła/margaryny na kanapki (dzieciaki nie mogą tradycyjnych nabiałów). Słabo wychodzi jako dodatek do pieczenia ciast - jest cięższy i tłustszy i ciasta siadają. Ale są zjadliwe. Do smażenia podobno dobry jest bo ma dużo wyższą temperaturę palenia, ale ja z kolei wolę tutaj nasz tradycyjny rzepak.
Nie kupuję nierafinowanego, bo mi przeszkadza posmak kokosa. Druga rzecz, że nierafinowany ma nieco inną konsystencję i przy smarowaniu nieco inaczej się zachowuje. Najtańszy rafinowany jest w Tesco (ok 23 zł/litr) lub Auchan (podobna cena). Cena porządnego masła. Bywają promocje, i wtedy litr schodzi poniżej 20 zł. Dostępny także w Biedrze, Lidlu czy innych zwykłych sklepach. Ten Rossmanowy wychodzi drogo.
Ludzie też bardzo kosmetycznie podchodzą do oleju koko.