Kuchenne różności

Moderator: ikxio

Kuchenne różności

Postautor: olga » piątek 08 gru 2017, 17:47

Co robicie na święta w tym roku?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » piątek 08 gru 2017, 20:02

w sobote jade po chinski catering.
a na wigilie tradycyjnie - barszczyk, uszka, pstragi (bo karpia nie uswiadczysz) smazony i w galarecie, makowiec (udalo sie kupic polski mak w puszce) i sernik z bakaliami, mocno waniliowy (prawdziwa wanilia)
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » piątek 08 gru 2017, 20:27

Chciałabym "upolować" gęś do tego kluski , kapusta z grochem, kapusta z grzybkami, zupa grzybowa, z ryb jakas inna niz karp, kompot z suszonych owoców. A z ciast jeszcze nie wiem.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » piątek 08 gru 2017, 22:18

Alexa, ja sobie z polowaniem na drob wodny dalam spokoj - bedzie kaczka po pekinsku i druga z grzybami i bambusem - jak dla mnie samej - gosci nie przewiduje, zreszta tu jest tylko jeden dzien wolny -25 w zupelnsci wystarczy.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: olga » piątek 08 gru 2017, 23:03

A gęś jakaś specjalna? Bp zwykła mrożona jest w kauflandzie.
U mnie będzie makowiec i sernik, ryba po grecku (morska- karp jest niejadalny), oczywiście uszka z barszczem i pierogi z kapustą. To właściwie nawet za dużo - jest nas tylko dwoje.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » sobota 09 gru 2017, 17:11

Gęś z marketu jak będzie promocja. W jakiej cenie jest ta gęś w Kauflandzie i do kiedy?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kuchenne różności

Postautor: olga » sobota 09 gru 2017, 17:14

Pojęcia nie mam w jakiej cenie bo nie zamierzałam kupić :)
A do kiedy też nie wiem, są w ofercie prawie cały czas. W poniedziałek będę na zakupach to się bliżej przyjrzę sprawie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kuchenne różności

Postautor: bungula » poniedziałek 11 gru 2017, 09:51

Łosoś we francuskim cieście. Tradycyjnie pierniki, mintaj w galarecie, a na I Święto schab ze śliwką i kapusta z grzybami.
Obrazek
Awatar użytkownika
bungula
VIP
 
Posty: 3665
Rejestracja: poniedziałek 09 lip 2012, 08:04

Re: Kuchenne różności

Postautor: olga » poniedziałek 11 gru 2017, 17:19

Aalexa - mrożona gęś w Kauflandzie kosztuje 15,99/kg, jest bez żadnej promocji. Przeciętnie są wielkości ok 3-3,5 kg.
Chętnie bym zrobiła kaczkę na święta, ale sama nie zjem całej a ojciec nie lubi. Chyba, że z kotami się podzielę. Może kupię jakieś kawałki typu pierś lub udka, ale to nie to samo co cała kaczucha pieczona z jabłkami i majerankiem...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » poniedziałek 11 gru 2017, 22:06

olga, ja dwa lata temu kupilam mrozona rasy pekinska w chinskim sklepie, po rozmrozeniu upieklam cala nadziewana watrobkami z owocami - pol zjadalm, pol zamrozilam i po nowym roku byla jak znalazl. W tym roku kupuje w restauracji, bo z pstragami bedzie troche roboty.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » poniedziałek 11 gru 2017, 22:07

W Biedonie jest w promocji kaczka i jeszcze kaczka faszerowana jabłkami i przyprawiona. Ale gęsi w promocji dawno nie było.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » poniedziałek 11 gru 2017, 23:23

gotowego piecznego drobiu to ja za bardzo nie lubie.
zawsze co wlasne przyprawy to wlasne.
a gesiny w Hiszpanii w sklepie - to nie widzialam
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: olga » środa 13 gru 2017, 22:39

No dobra, przygotowuję jeszcze pasztet (od wieków nie jadłam naszego domowego) i pierniczki. Te drugie głównie do dekoracji :)
Ikxio, fajny pomysł z tym zamrożeniem. Kaczkę jednak teraz odpuszczę, może sobie na urodziny zrobię.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
olga
Administrator
 
Posty: 5706
Rejestracja: wtorek 03 lip 2012, 23:48
Lokalizacja: Wybrzeże :)

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » sobota 20 kwie 2019, 20:29

Zrobiłam pierwszy raz jajka w zalewie solowokminkowej- ugotowane jajka po wystudzeniu i po potłuczeniu skorupek ale nie zdejmowanie ich, włożyłam do ugotowanej wody z solą i całym kminkiem. Woda ostudzoną. Jutro zjem.
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » wtorek 23 kwie 2019, 19:11

ja takie robilam, ale z sokami z buraka albo ze szpinaku - wychodzily marmurkowe pisanki bez skorupek po obraniu.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: caryca » czwartek 25 kwie 2019, 00:33

Udało mi się wreszcie kupić formę do gotowanej babki, która zmieściła się w garnku na indukcję. Te garnki które mam są niskie i formę którą miałam przez kilkanaście lat dałam synowej. Była za wysoka. Radość w rodzinie , bo taka baba to wielkanocny rarytas a w ubiegłym roku takiej nie mieliśmy /pierwszy rok po remoncie z płytą indukcyjną/.
Radość niestety trwała krótko, bo baba wyszła zakalcowata. Zrobiłam błąd , zamiast mąki pszennej dodałam mąkę kukurydzianą
caryca
Cztery Koty
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 19:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » czwartek 25 kwie 2019, 20:29

zakalec nie trucizna.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » sobota 28 gru 2019, 17:44

Robił ktoś cytryny/pomarańcze w syropie?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Re: Kuchenne różności

Postautor: ikxio » wtorek 31 gru 2019, 20:32

Robil. Jesli maja byc plastry ze skorka to przede wszystkim owoce malezy umyc dokladnie wrzatkiem. Do transportu sa pokrywane cienka warstwa parafiny i to trzeba zmyc.
Przygotowujesz syrop o takiej gesrosci, zeby po wyjeciu lyzki sciekal z niej w postaci nitki. Owoce kroisz w plastry, na bardzo krotko zanurzasz we wrzatku. Ukladasz w sloikach, zalewasz syropem i pasteryzujesz - ja leniwa to otwarte sloki wstawiam do glebokiej blachy wypelnionej woda i do piekarnika 150 - 180° na niecala godzine. Zdejmijesz jesli sie wytworzy pianka, wody w trakcie pasteryzacji dolewam na blache. Jeszcze cieple zakrecasz i ustawiasz snem do gory. Ale mozna robic kal klasyczna konfiture gotujac w syropie.
Awatar użytkownika
ikxio
Moderator
 
Posty: 6765
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 00:51

Re: Kuchenne różności

Postautor: Alexa » sobota 25 sty 2020, 15:10

Kupilam taki chlebek plackowaty, do środka wkłada się zawartość i podpieka w piekarniku. I właśnie nie mam pomysłu co tam można do środka włożyć. Robił ktoś kiedyś takie chlebki?
ObrazekObrazek
Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy nie spotkaliby się

Przed skopiowaniem moich postów/wypowiedzi i umieszczeniu na innych forach zapytaj mnie o zgodę
Awatar użytkownika
Alexa
Moderator
 
Posty: 10703
Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 08:42
Lokalizacja: Silesia-Katowice

Następna

Wróć do Kuchnia i przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron