Ucierane ciasto z dyni:
5 jajek
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. puree z dyni
3/4 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Puree z dyni: wydrążoną ale nieobraną ze skórki dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy w ok 1godziny w 180stopniach. Kiedy jest już zupełnie miękka studzimy i zdejmujemy skórę, a miąższ blendujemy. Nadmiar puree można zamrozić.
Ciasto:
jaja utrzeć z cukrem i c. waniliowym na puszystą masę, dodać dynię a następnie mąkę z proszkiem, kiedy masa jest już jednolita dodać olej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę lub płaską blaszkę, piec w 175-180 st. ok 45-50min.
Znalazłam przepisy gdzie dodawało się jeszcze otartą skórkę z pomarańczy, wydaje mi się że to dobry pomysł. Sama nie dodałam bo nie miałam pomarańczy w domu