Pierogi z soczewicą:
Podane proporcje wystarczyły mi zrobienie pierogów z ok. 0,5kg mąki (wyszło ponad 50sztuk)
ok 250-300g zielonej soczewicy
3 małe cebule
3 ząbki czosnku
nieco oleju
sól, pieprz, majeranek i tymianek (zioła po ok. 1łyżeczce)
1 jajko
Soczewicę opłukać a następnie namoczyć na ok 2godziny w zimnej wodzie. Gotować w tej samej wodzie ok 30min - nie solić! Dobrze odsączyć. Po przestudzeniu lekko zmiksować lub utłuc tłuczkiem do kartofli, ale tak, żeby nie była to jednolita masa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, nie rumienić, połączyć z soczewicą. Na koniec dodać sól, pieprz, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i surowe jajko.
Pierogi są równie dobre świeżo ugotowane jak i odsmażone.