Strona 1 z 1

Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: środa 22 sie 2012, 09:56
autor: Alexa
Mam dużo zielonej natki pietruszki, może znacie sposób w jaki mogłabym ją jakoś przechować?Zamrozić i do zamrażalki?jak? albo do słoiczków?

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: środa 22 sie 2012, 10:17
autor: olga
Ja mrożę siekaną w takich pojemniczkach do robienia kostek lodu, po zamrożeniu przekładam do woreczków plastikowych, jak potrzeba to wyjmuję taklą jedną kostkę i już. Podobnie można zamrozić koperek i inne zioła.

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: środa 22 sie 2012, 10:18
autor: Alexa
Dzięki Olga :)

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: środa 22 sie 2012, 10:47
autor: Fonsitos
Mama mrozi siekaną w pudełeczkach (ubija dość mocno) i tyle co potrzebuje wyskrobuje widelcem albo nożykiem. Ja mam suszoną.

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: środa 22 sie 2012, 11:27
autor: bungula
Ja też suszę. Pietruszkę, koperek, majeranek drobno siekam rozsypuję na blaszce i przykrywam czarnym papierem, ustawiam blaszkę w przewiewnym cienistym miejscu. Nie suszę w piekarniku.

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: czwartek 23 sie 2012, 12:28
autor: ikxio
ja mroze - zwyczajnie w woreczkach na plasko - jak potrzebuje to mozna bezproblemu kawalek odlamac - podobinie mroze seler naciowy. a w ogole mozna tez zasolic - dokladnie ubijajac w sloiczku przesypujac sola, przechowywac w lodowce - takie to raczej do niesolonych potraw pozniej (ziemniaki, nadzienie do kurczaka, zupy)

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: czwartek 20 wrz 2012, 12:14
autor: Dexter
Ja mrożę zieleninkę dokładnie tak jak Olga. Zachowuje wszystko co trzeba łącznie z pięknym aromatem.
Zauważyłem, że wielu ludzi dodaje zioła i inne przyprawy na początku robienia potrawy a powinno się pod sam koniec. Wtedy pozostaje maksymalny aromat.

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: czwartek 20 wrz 2012, 21:13
autor: Sissi
Dexter z zielonymi ziolami typu ,pietruszka ,mieta ,bazylia to ok. ale oregano ,tymianek ,majeranek,ziele anielskie ,liscie ítp.trzeba wczesniej nawet sa wskazane wczesniej jako do marynat . Wlasnie przydalo by sie stworzyc w kuchni naszej dzial ziol i przypraw oraz marynat itp. Trzeba by pomyslec :)

Re: Jak przechować pietruszkę-natkę?

Post: niedziela 21 paź 2012, 19:24
autor: Rakolka
Polecam nie przechowywać a jeść! Bardzo zdrowa. Ja wkładam do wody i na parapet, lub lodóweczka - wtedy dłużej będzie świeża, tyle, że u mnie pęczkami jest jedzona, więc nie trzeba mieć ekstra sposobów :D