Ciasta, torty i serniki
: czwartek 27 wrz 2012, 17:41
Piekł ktoś Cytrynowca? Mam ochotę upiec.
Cytrynowiec
Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.
Upiec cienki, jasny biszkopt.
Składniki:
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa cytrynowa
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki,
2/3 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
Dodatki:
1 puszka ananasów,
2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.
Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Cytrynowiec
Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.
Upiec cienki, jasny biszkopt.
Składniki:
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa cytrynowa
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki,
2/3 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
Dodatki:
1 puszka ananasów,
2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.
Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.