Strona 1 z 5

Ciasta, torty i serniki

Post: czwartek 27 wrz 2012, 17:41
autor: Alexa
Piekł ktoś Cytrynowca? Mam ochotę upiec.

Cytrynowiec
Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.
Upiec cienki, jasny biszkopt.
Składniki:

2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Masa cytrynowa
Wykonanie:

Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

Masa śmietankowa
Składniki:

1/2 l śmietany kremówki,
2/3 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.

Dodatki:

1 puszka ananasów,
2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.

Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: czwartek 27 wrz 2012, 18:25
autor: ikxio
brzmi smakowicie :P ja robilam mase cytrynowa tylko bez maki bo ziemniaczanej nie ma - zamiast tego daje zageszczacz z maki kukurydzianej - a dodatkowo jak cytryna duza i swieza mozna ja sparzyc albo wyszorowac szczoteczka pod goraca woda - chodzi o usuniecie parafiny uzywanej do konserwowania owocu i delikatnie zetrzec tylko zolta czesc skorki - wspaniele podnosi aromat. (podobnie jakbys robila to z pomaranczami) - no i ananasow nie lubie wiec u mnie bylyby zastapione kiwi, bananami albo truskawkami. temat do przemyslenia :-D

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 28 wrz 2012, 20:21
autor: fairymoon
O widzę temat dla mnie. Wkrótce tu coś zamieszczę :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 28 wrz 2012, 21:07
autor: Alexa
Fairymoon to czekamy na smaowite przepisy :)
A tymczasem moje dwa przepisy:
Pyszny sernik trzy warstwowy


Trochę pracochłonny,ale efekt końcowy palce lizać.
I warstwa-ciasto:
175 gr masła (margaryny)
125 gr cukru
300 gr mąki
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia(mały)
3 jajka
wszystkie składniki wymieszać mikserem.
II warstwa:
3 serki homogenizowane
200 gr cukru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 puszki mandarynek(odsączone) lub pocięte brzoskwinie z puszki (też odsączone)
1 budyń waniliowy
żółtka+cukier+cukier waniliowy zmiksować dodać serki,budyń,zmiksować,
wylać na poukładane na I warstwie mandarynki lub brzoskwinie.
III warstwa-posypka:
125 gr masła
150 gr cukru
200 gr kokosu
wszystkie składniki zagnieść i posypać II warstwe
Ciasto piec w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.
SMACZNEGO

Ciasto Bananowo-Orzechowo-Czekoladowe

Składniki:
250 gr masła(margaryny)
250 gr cukru
3-4 jajka
3 małe banany
375 gr mąki
1 mała paczka proszku do pieczenia
2 małe paczki cukru waniliowego
100 gr gorzkiej czekolady
150 gr mielonych orzechów laskowych

Sposób wykonania:
Masło,cukier,cukier waniliowy i zółtka jajek dobrze zmiksować mikserem.Dodać pogniecione banany(ja przepuszczam je przez praskę)następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.Dodać ubite białka z jajek,orzechy mielone i wsześniej startą na wiórki gorzką czekoladę.Dobrze wymieszać.
Włać do dobrze wysmarowanej masłem formy.
Pies w temperaturze 175-200 stopni, 60-70 minut.
Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 28 wrz 2012, 23:04
autor: fairymoon
Szarlotka sypana z płatkami owsianymi (mała blacha)


Obrazek


Składniki:
1,5 szkl płatków owsianych (w oryginale kasza manna);
1 szkl mąki;
3/4 szkl cukru (w oryginale 1 szkl, ale za słodkie jest jak dla mnie);
1 mały proszek do pieczenia;
1 kg jabłek;
3 łyżki cukru do jabłek;
1 mały cukier waniliowy;
2 łyżki bułki tartej (jeśli jabłka są bardzo soczyste);
cynamon (wg uznania);
1/2 kostki margaryny.


W osobnej misce wszystkie sypkie składniki wymieszać (płatki, mąka, cukier, proszek do pieczenia).

Jabłka utrzeć na grubej tarce, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać.

Formę na ciasto wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, po czym wysypać na dno 1/3 sypkiej mieszanki, na to wyłożyć 1/2 jabłek, na to znów 1/3 sypkiej mieszanki, druga połowa jabłek i reszta sypkiej mieszanki, na którą rozłożyć płatki margaryny. Piec w temp 200 stopni C przez ok. 40 - 45 min.

Na dużą blachę należy podwoić ilość składników.

Obrazek

SMACZNEGO !!!

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 29 wrz 2012, 18:07
autor: Dexter
Za umieszczanie takich smakowitych zdjęć, zwłaszcza w okresie weekendu (z naciskiem na dni gdy mam dyżury), powinno być karane banem ! :-D


...to nieludzkie...

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 29 wrz 2012, 20:27
autor: fairymoon
C.D.N. :mrgreen:

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 08 paź 2012, 10:20
autor: Alexa
Zna ktoś przepis na ciasto z czereśniami? Mam zamiar kupić drylowane czereśnie w zalewie w Aldi.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 08 paź 2012, 13:41
autor: ikxio
Alexa jesli to te same co u mnie to odradzam - drogie i niedobre to przeokrutnie. moze po dokladnym osaczeniu jakis placek z kruchego ciasta albo sernik z galaretka z tymi owocami na wierzchu?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 21 paź 2012, 18:22
autor: Alexa
Mandarynko-pomarańczowiec:

Składniki:
- 4jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych
- 2 opakowania herbatników czekoladowych
- 2 opakowania śmietanki Fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąc wierzchnią skórkę i nasączyć wodą z sokiem pomarańczowym,.
Na biszkopcie ułożyć odączone mandarynki.
Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń( w 1\2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje)
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietankami fix, wyłożyć na budyń.
Na wierzch ciasta układac herbatniki w szachownicę.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 27 paź 2012, 16:59
autor: Alexa
Ciasto kokosowe

składniki:
- 30 dkg mąki
- 30 dkg cukru
- 30 dkg masła
- 6 jajek
- mały cukier waniliowy
- mały proszek do pieczenia
- szczypta soli
Masło cukier, cukier waniliowy, i zółtka ubic.Dodać mąkę wymieszna z proszkiem do pieczenia, solą oraz ubite białka.Wyłożyć na blachę.

Kokos:
- 12 dkg cukru
- 12 dkg masła
- 22 dkg kokosu
- 8 łyżek mleka
Masło, cukier, kokos i mleko włożyć do garnka, przesmażyć(uważać aby się nie przypaliło)
Po przestudzeniu wyłożyć na ciasto.

Piec w temperaturze 180 st 40-50 minut.
Na ostudzone ciasto wylać polewę czekoladową.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 27 paź 2012, 18:22
autor: Sissi
nie bede czytac juz tutaj postow bo utylam 3 kg !!! od tych przepisow waszych kochanienkie ,konie i basta bede do wigili jesc salate :mrgreen:
Alexa przepis pychotka mniam.... :-D

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 27 paź 2012, 19:27
autor: Rakolka
A ja nigdy nie zrobiłam ciasta, który nie był by zakalcem. Jak macie jakiś prosty przepis dla sierot to proszę podać, może znajdę chwilkę, żeby spróbować po raz kolejny :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 29 paź 2012, 09:35
autor: bungula
Ja lubię zakalec, ale jak chcesz upiec coś bez zakalca spróbuj z "jabłkami w szlafrokach" do ciasta nie dodaje się proszku ani drożdży. Przepis tutaj>>

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 29 paź 2012, 11:34
autor: ikxio
NIIEEEEE
zadnych ciast - roladka z szynki z salatka a na deser osmiorniczki w panierce

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 29 paź 2012, 19:50
autor: Sissi
probuje omijac ten dzial bo juz od czytania tyje ,dziewczyny litosci :mrgreen:

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: wtorek 30 paź 2012, 19:20
autor: Rakolka
mam nadzieję, że kiedyś będę miała czas upiec coś z waszych przepisów :P

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 04 lis 2012, 22:04
autor: fairymoon
Takie ciacho sobie wczoraj wymyśliłam (duża blacha):
Bita śmietana w dwóch kolorach, truskawki i galaretka, a wszystko na biszkopcie.
Obrazek
nie wiem czy dobrze widać warstwy
Obrazek

Upiec biszkopt, po wystygnięciu rozrobić szklankę przegotowanej wody z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, można lekko osłodzić, ale nie koniecznie i nawilżyć tym ciasto. Następnie posmarować bardzo cienko dowolnym dżemem najlepiej truskawkowym.
Składniki na wierzch:
3 małe śmietanki 30% (180 - 190g);
1 śnieżka;
4 galaretki truskawkowe;
1 galaretka cytrynowa;
truskawki świeże lub mrożone.

1 galaretkę truskawkową i galaretkę cytrynową rozpuścić w dwóch osobnych szklankach wrzątku i ostudzić (1 galaretka na 1 szklankę). Pozostałe galaretki truskawkowe rozpuścić razem w ilości wody wskazanej na opakowaniu. Ubić śnieżkę, na mleku dodać śmietanki i ubić wszystko razem. Ubitą masę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance i zmiksować wylać na ciasto. Gdy masa na cieście odrobinę stężeje powtórzyć czynność z pozostałą śmietaną i galaretką cytrynową. Po stężeniu masy na wierzchu poukładać zamrożone! lub świeże owoce i zalać gęstniejącą galaretką truskawkową. Gotowe :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 04 lis 2012, 22:05
autor: Alexa
Mniam, mniam :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 04 lis 2012, 22:10
autor: bungula
Mmm... mniam pyszności, aż mi ślinka cieknie.