Strona 3 z 5

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 01 cze 2013, 11:36
autor: Alexa
Brzmi smakuśnie, musze wypróbować.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 15 wrz 2013, 10:45
autor: ikxio
kolezanka z hiszpanskiego forum podeslala mi przepis
100 g deserowej (minimum 65% kakao) czekolady
120 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g mąki
2 duże jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g sera roquefort

Pomarańcze:
1 duża (obrana i wyfiletowana pomarańcza
50 ml likieru pomarańczowego, np. Grand Marnier

Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ubijamy z cukrem, aż powstanie biała pianka. Dodajemy esencję, mąkę oraz jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę łączymy z pokruszonym serem. Masa nie powinna być zbyt płynna ani za gęsta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Przekładamy do kokilek o średnicy do 8 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 170°C, aby ciasto było wilgotne i delikatne w środku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze. Filety podsmażamy lekko na patelni i wlewamy likier pomarańczowy - podpalamy, żeby alkohol odparował, a pozostał tylko intensywny pomarańczowy smak i zapach. Tak przygotowane pomarańcze podajemy z czekoladowym ciastkiem.

bede probowac, no moze odpuszcze sobie wanilie bo nie przepadam. gdybym sie nie odzywala dluzszy czas to szukajcie mnie w WC :mrgreen:

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 15 wrz 2013, 15:02
autor: caryca
Nie lubię i nie umiem piec ciast. To co czasem upiekę to ciasta o nieskomplikowanej procedurze tworzenia.
Mam zasadniczo 5 przepisow które są proste, nie wymagają wysiłku. W zależności od wykończenia mogą być tortem ciastem z owocami, babką
1. biszkopt kukurydziany
2.kruche ciasto
3.babka na oleju
4.babka gotowana
5.sernik
Nic innego nie potrafię a to co powyżej prawie zawsze dobrze wychodzi.
Jestem antytalentem jeśli chodzi o kuchnię- ani dobrze gotować, ani dobrze piec ciasta. Nie nauczyłam się gotować bo nie miałam takiej potrzeby- mój mąż był specjalistą od żywienia i kucharzem zarazem . Poza zrobieniem prostych potraw nic innego nie potrafię, natomiast dużo od męża nauczyła się nasza córka. Uwielbia wymyślać swoje potrawy i całkiem dobrze jej to wychodzi. Ale z pieczeniem ciast też sobie nie radzi. Już lepiej od nas robi to moja wnuczka.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 15 wrz 2013, 15:48
autor: ikxio
mnie ten przepis zaskoczyl bo nigdy bym nie wpadla na to, zeby dodac do ciasta ser plesniowy i to jeszcze typu rokwar.
a jesli chodzi o ciasta to ja tez dwie lewe rece - biszkopt, jablecznik na kruchym spodzie i sernik. pizzy tez nie zrobie (zreszta nie lubie wiec braku umiejetnosci nie odczuwam) za to kopytka, domowy makaron, pierogi czy nawet kluski na parze wychodza bez problemow.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 15 wrz 2013, 17:29
autor: caryca
Pizzę robi wnuczka ale na kruchym spodzie zrobionym przez mnie.
To jest tak prosty przepis że chyba nikomu nie sprawiłoby kłopotu zrobić tego ciasta.
15 dag. mąki
15 dag. margaryny
2 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
odrobina soli.
Mąkę z margaryną najpierw trochę rozrobić żeby margaryna wchłonęła mąkę, potem dodać jaja, proszek do pieczenia i sól.
To ciasto na pizzę a jeśli ma być pod owoc to dodać jeszcze 15 dag. cukru.
I to cała filozofia. Nie ma chyba prostszego przepisu na ciasto.
Owocowe ciasto piekę najpierw na 15 min. w temp. 180 stopni a potem 20-25 min. w 200 stopniach.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 15:00
autor: olga
Mam problem, zgubiłam stary dobry przepis na placek ze śliwkami. pamiętam, że to było ciasto na proszku, tzw. ucierane, dość gęste, na którym układało się połówki śliwek. Macie może podobny sprawdzony przepis? To daaajcie... :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 15:08
autor: Alexa
Ja robię takie:
-25 dkg maki
-25 dkg cukru
-25dkg masła(lub margaryny)
-jajka w skorupach ważone też 25 dkg
-proszek do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy
*oddzielić żółtka od białek(białka-ubić na sztywna pianę)
*żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć, dodać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, białka i wymieszać.
*wylać na blachę, ułożyć połówki śliwek i piec 40=45 minut.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 15:38
autor: olga
Dziękuję :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 15:42
autor: Alexa
Olga smacznego :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 15:47
autor: Aga
Fajny przepis tylko jak odważyć te 25 dag jajek w skorupkach?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 16:04
autor: Alexa
Aga jajka ważymy w skorupkach.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 16:11
autor: Aga
Rozumiem, ale czy jak jajka będą ważyć 30 dag to pozostałych składników też ma być po 30 dag? Bo przecież ciężko odważyć równo 25 dag jajek

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 17:23
autor: Alexa
Tak Aga jak jajka będą ważyć 30 dkg to reszta składników tez musi ważyć tyle samo.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 17:31
autor: Fonsitos
Ale ale, jajka 30 dag ze skorupką czy bez?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 17:35
autor: Alexa
Jajka ważymy ze skorupką.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 17:37
autor: Sissi
ja w zeszlym tygodniu robilam placek ze sliwkami ale na kruchym ciescie z kruszonka i lukrem ,wyszedl przepyszny :-D

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 28 wrz 2013, 23:05
autor: caryca
Przepis który podała Alexa jest taki sam jak podałam na przepis na pizzę tyle, że trzeba dodać jeszcze cukier w tej samej proporcji co mąka i margaryna. Ja podałam przepis na 15 dag. bo taki stosuję- mam mały piekarnik i robię z tego różne ciasta owocowe. I nie ubijam białek tylko dodaję całe jaja przedtem rozbite mikserem.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: czwartek 10 lip 2014, 23:46
autor: olga
Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu
http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013 ... odami.html

Nie wiem jeszcze jak smakuje bo stygnie, ale pachnie bajecznie i dobrze wygląda :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 11 lip 2014, 07:08
autor: sierpówka
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO:
1 kostka margaryny ,,Palma”
3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek (oddzielone białko pozostawić na później do ubicia)

Ciasto rozgniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Drugą część wkładamy do lodówki też na 30 min. (nie do zamrażalnika).

SER:
2 kostki sera (250 dag każda) mieszamy, mielimy na drobno i dodajemy do niego:
1 całe jajko
½ margaryny ,,Palma”
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy



Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć na blachę, nałożyć masę serową, następnie pokroić brzoskwinie i nałożyć na masę serową.

UBIJANIE BIAŁKA:
Oddzielone białko ubić, dodać do niego ¾ szklanki cukru pudru i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ubitą pianę nałożyć na brzoskwinie.


Drugą połowę ciasta wyjąć z zamrażalnika (może tam leżeć do 1 godz.) i utrzeć na tarce.


Piec 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 11 lip 2014, 10:43
autor: Aga
olga pisze:Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu
http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013 ... odami.html

Nie wiem jeszcze jak smakuje bo stygnie, ale pachnie bajecznie i dobrze wygląda :)

I jak ciasto?
Te śmietany mają być słodkie czy mogą być kwaśne?