Strona 4 z 5

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 11 lip 2014, 14:40
autor: olga
Wyszło świetne. Doskonały przepis. Jedynie piekłam w 150 stopniach nieco dłużej, trzeba sprawdzać.

Śmietany normalne kwaśne z kubeczka (400g). Nie kupuj kartonikowej. Dodałam też nieco mniej cukru (4/5 porcji) bo wydawało mi się że będzie za słodkie i wyszło idealnie.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 11 lip 2014, 23:58
autor: Sissi
O rany ale tu mi pysznie zapachnialo sreniczkami ,pychota :D
ja wymyslilam lekkie sernikowe pucharki z musem z malin i truskawek ,efekt przeszedl moje oczekiwánia ,Malzon zjadl wszystkie ,ledwo jednego ocalilam dla siebie :lol:

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 12 lip 2014, 14:31
autor: Alexa
Ja dziś upiekłam biszkopt z truskawkami i borówkami amerykańskimi, na wierzch polewę z płatkami owsianymi.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 12 lip 2014, 18:01
autor: olga
Polewa z płatkami. Przepis proszę.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 12 lip 2014, 18:23
autor: Alexa
Biszkopt pieczemy wg wypróbowanego przepisu, ja wkładam do ciasta i, można drylowane wiśnie.
Po upieczeniu biszkoptu rozpuszczam kupioną polewę czekoladową, wsypuję do niej płatki owsiane i wylewam na wierzch biszkoptu.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: sobota 12 lip 2014, 18:32
autor: olga
Bardzo fajny pomysł, podoba mi się ogromnie i na pewno wypróbuję.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 10:40
autor: Alexa
Zrobiłam sernik na zimno ale nie bardzo się zmroził-dałam do lodówki a nie do zamrażalki. Może powinnam dodać do serka waniliowego żelatyny?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 10:53
autor: olga
Ja też wczoraj robiłam sernik na zimno :)
Mam przepis z żelatyną. Tym razem znalazłam w sklepie specjalną żelatynę do deserów i bardzo mi się spodobała: sernik wyszedł zwarty i delikatny a nie jak galaretka.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 11:14
autor: Alexa
Olga a co to za żelatyna do deserów?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 13:46
autor: olga
Wygląda podobnie do zwykłej. Nazywa się żelatyna-fix, jest na niej napisane, że do serników, deserów itp. Do kupienia w supermarketach. Uwaga - jest słodzona. Bardzo łatwo się rozpuszcza i ładnie się potem rozprowadza w masie.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 15:56
autor: Alexa
A firma? Winiary?Gelwe, Drotker?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 17:34
autor: olga
Musiałam w śmieciach pogrzebać :) DrOetker

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 17 wrz 2017, 17:37
autor: Alexa
Dzięki Olga :)

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 20 lip 2018, 22:15
autor: olga
Alexa, daję przepis na ciasto:

Tarta z galaretką i owocami - przepis na dwie standartowe foremki do tarty

2 całe jajka
2 żółtka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
250 g. masła lub margaryny
0,5 kg mąki
ok 1 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Jaja i żółtka utrzeć z cukrem i c. waniliowym do białości. Dodać miękkie (ale nie płynne) masło i dalej ucierać masę aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Wyrabiać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być gęste i maziste - nie może się przelewać, ale nie da się też ugniatać. Wyłożyć ciasto na foremki równą warstwą. Piec na ciemnozłoty kolor, ok 35 minut w 160stopniach bez nawiewu. Ja piekłam w 150 stopniach z nawiewem i też dobrze wyszło. Po wystudzeniu ułożyć na powierzchni dowolne owoce i zalać ulubioną galaretką. Przyozdobić bitą śmietaną.

Przyznaję szczerze: nie znam lepszego spodu do tarty.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: piątek 20 lip 2018, 22:29
autor: Alexa
Tarty nigdy nie piekłam, trzeba wypróbować przepis :ok:

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 23 lip 2018, 11:05
autor: Alexa
Ma ktoś sprawdzony przepis na ciasto gdzie robi się chmurkę z ubitych białek plus owoce.?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: poniedziałek 23 lip 2018, 11:34
autor: ikxio
wygodne buty i cukiernia, ja jestem cukrowniczy antytalent - cukier u mnie dla gosci do kawy/herbaty.
nawet domowa lemoniade slodze miodem.

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 11 lis 2018, 21:16
autor: olga
Ślązacy, a może inni też: czy znacie takie domowe pralinki o nazwie "ule"? Ogromnie mi się podobają ale prawie każdy przepis zawiera surowe białko, mam pewne obawy o trwałość takiego specjału. Wytrzymają parę dni w lodówce?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 11 lis 2018, 21:45
autor: ikxio
ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/orz ... vocaatowym to zawiera tyle konserwantu czyli cukru, ze kilka dni w lodowce wytrzymac powinny, a te jeszcze wypelnione mieszanka alkoholowa?

Re: Ciasta, torty i serniki

Post: niedziela 11 lis 2018, 21:55
autor: Alexa
Pierwsze słyszę o "ule" zapytam po rodzinie. Znam szklarnioki, dekle z maszkietów ślaskich.