Strona 1 z 1

Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 14:21
autor: olga
Jako, że zostałam obdarowana dość dużą ilością antonówek a przetworów nie wyrabiam, moja kuchnia zmieniła się w bar jabłkowy :)
Kilka moich autorskich pomysłów na jabłkowe dania:

1. Omlet z jabłkiem
- 2 jajka, łyżka maki, troszkę mleka, sól, cukier, jedno nieduże kwaśne jabłuszko, odrobina masła do smażenia
Jabłko obrać i pokroić w cienkie nieduże plasterki, pozostałe składniki wymieszać tworząc omletowe ciasto, wylać je na patelnię z rozpuszczonym masłem, na wierchu posypać jablkami. Przykryć i smażyć na b. wolnym ogniu, jak się zezłoci to obrócić, smażenie trwa jakieś 20-25 minut. Można przyprawić cukrem i cynamonem albo jakimś dżemem, co kto lubi. Oczywiście można użyć własnego przepisu na omletową masę.

2. Ryż s surowymi jabłkami - no pychota
- Ugotować na gęsto ryż na mleku, po ostudzeniu dodać utarte jabłka przesypane cukrem i cynamonem, można tez dodać jogurtu albo śmietany, ale jest pyszne także bez tego.

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 14:26
autor: Alexa
Przepisy bardzo apetyczne.
Jabłka to same zdrowie :) Na pewno wypróbuje przepisy ;)

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 15:05
autor: Sissi
Olga no ten ryz z jablkami ,mniami :)
koniecznie musze wybrobowac a ze kocham jablka jesc to tez uwielbiam wszelkie przepisy z nimi najbardziej to chyba jablecznik z duzymi kawalkami jablek tez takim jakby polsurowymi :)

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 18:42
autor: ikxio
:mrgreen: ojej :mrgreen: jesli czegos bardziej nie lubie od ananasow to sa jablka :mrgreen: za przeproszeniem -ze zdrowiem problemow nie mam a ta cholera to owocowy szczur pektynowy

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 19:31
autor: bungula
olga, możemy sobie ręce podać :-D właśnie kończę suszenie ostatniej partii antonówek. To już trzecia pełna suszarka. Jabłkowych chipsów będę miała na cała zimę. :-)

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 19:32
autor: olga
O, suszone to bym porobiła, ale suszarki nie mam.

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 19:36
autor: bungula
Można użyć piekarnika, jeżeli jest z termoobiegiem, tylko trzeba pilnować, żeby nie przesadzić z temperaturą.

Re: Jabłka

Post: niedziela 30 wrz 2012, 19:47
autor: ikxio
olga jak nie masz piekarnika to pudlo kartonowe z poleczkami do suszenia i farelka na minim na dole -lekko ograniczyc przeplyw powietrza

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 09:03
autor: bungula
Jabłka w szlafrokach.
Ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
20 dkg cukru pudru
paczka cukru waniliowego
Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto ręką. Odstawić do lodówki na 1 godz. (dla leniwych: można wykorzystać gotowe ciasto francuskie z np. LIDL'A)
Jabłka:
1/2 kg jabłek obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. W miejsce powstałego zagłębienia nałożyć łyżeczkę konfitur lub powideł. Obsypać cynamonem (wedle uznania).
Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać duże kwadraty. Na środek kwadraty położyć połówkę wcześniej przygotowanego jabłka i dokładnie skleić brzegi kwadratów zawijając je do środka.
Mniej więcej ma to wyglądać tak:
Obrazek
Ja dokładniej zaklejam brzegi, tak jak pierogi.
Przygotowane ciastka posmarować rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku na złoty kolor.
Można podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych i obsypane cukrem pudrem (takie lubię najbardziej i polecam :-) ) lub na zimno oblane lukrem.
Obrazek

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 11:47
autor: Fonsitos
OOO dzisiaj będą jabłka w szlafrokach :)

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 12:27
autor: Fonsitos
Mój sposób na jabłka

Składniki

3 szklanki mąki (piszą że krupczatki, ja daję co mam pod ręką, najczęściej tortowa)
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki śmietany lub mleka (nie daję, muszę w końcu zrobić całkowicie wg przepisu)

Zarobić ciasto, podzielić na części. Dzielę tak nieco więcej niż pół na spód a druga część do zamrażarki, jak najbardziej na płasko (owijam w folię i spłaszam w jajo). Tą nieco większą część rozłożyć na blachę. Na to

3 budynie smietankowe zagotowac na 1 litrze mleka (ja daję 2)
7-8 jablek kwaskowych najlepiej, ale co tam pod ręką,

Jabłka obrać, pokroic w ósemki, ułożyć cieście na grzebyk jak to nazywam - tzn zaokrągleniem w górę, jedno za drugim. Zasypać cynamonem. Zalać gorącym budyniem. Drugą część ciasta wyłożyć na budyń. Można rozwałkować i wtedy położyć na płasko (nakłuć przed pieczeniem tu i ówdzie) lub pociąć w pasy i ułożyć w kratkę albo romby. Ja skubię kawałki i rzucam gdzie bądź na ten budyń - powstaje fajna niby to kruszonka. Piec ok godziny w 180 st C. Jak ostygnie to lukrem. Jak nie zdąży ostygnąć to posypuję pudrem i podaję z lodami waniliowymi. Uwaga, budyń wtedy wycieka. Ale można też wystudzić placek, a potem wrzucić do mikrofali na minutę aby podgrzać.

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 19:39
autor: Sissi
kochanienkie ja tu chcialm schudnac na swieta zeby sie w cos na sylwestra zmiescic ale sie nieda przy tylu przepysznych i kuszacych przepisach :mrgreen:
Fonsi przepis pychotka obowiazkowo musi byc wyprobowany na sobote :-D

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 20:30
autor: bungula
Sissi, gdzie Ty słyszałaś, żeby jabłka były tuczące? :P

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 20:31
autor: Fonsitos
Bo fruktozę mają :) A szczególnie w połączeniu z mąką, cukrem i margaryną :)

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 20:37
autor: olga
Oj tam oj tam - nie tuczy wyłącznie jedzenie, które zostawimy na talerzu :)

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 20:48
autor: bungula
Eeee... Fonsi, ile jest cukru, mąki i tłuszczu w jednym jabłku w szlafroku? Nikt nikogo nie zmusza, żeby zjadł ich 5, można zjeść jedno, a tę ilość cukru spalić myjąc jedno większe okno.

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 21:11
autor: Fonsitos
Ja tam nie widzę problemu w zjedzeniu pięciu szlafroczków :) Ja tłumaczyłam za Sissi, się wtrąciłam się :)

Re: Jabłka

Post: poniedziałek 01 paź 2012, 21:19
autor: ikxio
bungula zapraszam na werande okien to ci tu nie zabraknie

Re: Jabłka

Post: wtorek 02 paź 2012, 09:11
autor: Sissi
No wlasnie kobitki a ja myje okna praktycznie co tydzien a uwierzcie jest tego od cholery :mrgreen:
Jablka nie tucza to pewne tylko to ciasto i cukier ktore sie dodaje jednak pelne kalori jest . Jak se mialam 20 lat to moglam zjesc i kilogram jablecznika i nic nie przytylam a terza to zjem jabluszko w szlafroczku i juz wchodzi w oponki wiec choc kocham wszystko z jablkami to musze uwazac ile tego jem :)

Re: Jabłka

Post: wtorek 02 paź 2012, 09:35
autor: ikxio
dopisz - hormony , jablek organicznie nie cierpie . jestem cytrusowo-bananowo-pomidorowa dodalabym, owoce morza i kiwi :oops: