Strona 1 z 1

Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 16:27
autor: olga
Pierogi z soczewicą:
Podane proporcje wystarczyły mi zrobienie pierogów z ok. 0,5kg mąki (wyszło ponad 50sztuk)

ok 250-300g zielonej soczewicy
3 małe cebule
3 ząbki czosnku
nieco oleju
sól, pieprz, majeranek i tymianek (zioła po ok. 1łyżeczce)
1 jajko

Soczewicę opłukać a następnie namoczyć na ok 2godziny w zimnej wodzie. Gotować w tej samej wodzie ok 30min - nie solić! Dobrze odsączyć. Po przestudzeniu lekko zmiksować lub utłuc tłuczkiem do kartofli, ale tak, żeby nie była to jednolita masa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, nie rumienić, połączyć z soczewicą. Na koniec dodać sól, pieprz, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i surowe jajko.

Pierogi są równie dobre świeżo ugotowane jak i odsmażone.

Re: Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 16:50
autor: Sissi
Olga dzieki ,musze tylko kupic soczewice i do dziela :-D

Re: Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 16:55
autor: olga
Napisz potem czy ci posmakowały :)

Re: Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 16:56
autor: Sissi
Olga jasne :-D

Re: Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 17:57
autor: agnik
Ja też wypróbuję. Zostało mi trochę ciasta od ruskich, więc tylko farsz zrobię. Dzięki olga :)

Re: Pierogi i kluski

Post: niedziela 20 sty 2013, 18:16
autor: olga
No to też czekam na wrażenia.

Re: Pierogi i kluski

Post: wtorek 22 sty 2013, 12:30
autor: Aga
Jadłam pierogi z soczewicą - dobre były. Sama jednak nigdy ich nie robiłam :cry:

Re: Pierogi i kluski

Post: sobota 08 lis 2014, 14:46
autor: olga
Kochani macie jakiś dobry przepis na łazanki z kapustą? Bardzo lubię a zrobić nie umiem.