Strona 1 z 1

Chili garlic murghi - czyli jedzenie na nutę Hindusów.

Post: piątek 07 lut 2014, 23:24
autor: Fonsitos
Pikantna potrawa z kawałków kurczaka z pomidorami, dodatkiem świeżo posiekanego czosnku, papryki i zielonymi papryczkami chilli. Czyli chili garlic murghi. Ja dodaję jeszcze świeżego imbiru. Tylko kurka muszę napisać jak to robię. :)

Podsmażyć lub podgotować jednego-dwa cycki kurkowe, odłożyć na bok,
Dużo czosnku - nawet cała główka - przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju wraz z łyżką mieszanki curry, łyżeczką kminu rzymskiego i tyleż kolendry (najlepiej świeżą),
Puszka pomidorów (lub kartonik przecieru gęstego, ja mam swojej roboty więc nie doradzę który dobry), dodać na patelnię,
Papryka - siekam dość drobno, ale w knajpie indyjskiej dają słupki 3-4 cm, rzucić do patelni,
Świeży imbir - kawałek korzenia ok 3-4 cm, można więcej, ale uwaga, bo dominuje potem smak, ja dziabię w słupki lub w plasterki bardzo cienkie (obieraczką do warzyw robię), lub proszkowany - ok łyżki stołowej, dorzucić do patelni,
3-4 papryczki chili ze słoiczka, posiekanej, można mniej, można więcej, wiadomo :) ja od lat kupuję takie: http://fddb.info/static/db/400/130/BXXG ... 99x999.jpg
Papryka w proszku, też łyżeczka-dwie.
Dodać kuraka. Pod przykryciem trochę dusić całość, kuraka można marynować wcześniej w jakiejść mieszance czosnku, pomidorów i chili. Generalnie ja dolewam nieco wody i potem odparowuję, żeby wszystko ładnie się polepiło.
Dodawać do ryżu, a ostatnio zrobiłam do nich naan. :)

Wg netu to wygląda tak:
Obrazek