Strona 1 z 1

Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 18:38
autor: olga
Dla jednej osoby
Dwie kalarepki
25 dkg mięsa mielonego dowolnego rodzaju
Kostka bulionowa lub bulion (niekoniecznie, może być osolona woda)
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów bez skórki albo passaty, albo 3-4 świeże pomidory
Zioła wedle uznania. ja dałam tymianek, pietruszkę, lubczyk
Sól, pieprz, sos sojowy ciemny i jasny

Kalarepki obrać, ściąć płytko "wieczko i wydrążyć w środku, wydrążone kawałki zostawić do gotowania.

Mięso wymieszać z oboma sosami sojowymi, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem do smaku, wypełnić nim wydrążone kalarepki. Nalać na dno garnka ok 2cm na wysokość bulionu albo osolonej wody, włożyć kalarepki, dorzucić wydrążone resztki, zagotować i dusić pod przykryciem aż będą półtwarde a mięso porządnie się zetnie. Następnie dodać pomidory, dosmaczyć sos i dusić jakieś 20 minut aż kalarepa zmięknie (duszona w pomidorach nie zmięknie na papkę ale będzie twardawa, jednak czuć będzie, że nie jest już surowa.). Na pięć minut przed końcem dodać grubo pokrojone zioła a po zdjęciu z ognia dwa roztarte ząbki czosnku (nie powinny się już gotować.
Uwaga, potrawa jest mocno czosnkowa i jak ktoś nie lubi to niech nie dodaje do sosu.

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 18:44
autor: Alexa
Brzmi apetycznie i pewnie tez tak smakuje, ja lubię dużo czosnku :)

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 18:46
autor: Sissi
Olga ,dziekuje slicznie juz wiem co zrobie dla Malzona ,wszystko mam tylko kalarepki musze kupic ,ja zrobie dla siebie w wersji wega :D

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 18:59
autor: olga
A z czym zrobisz vega bo się zastanawiałam, ale nie wpadłam na żaden pomysł?

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 19:14
autor: ikxio
tofu? pieczarki czy inne grzyby albo starty zoty twardy ser :), dla zestalenia masy jajko - na przyklad
bo ryba jakos mi sie z tym nie widzi

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 19:29
autor: olga
Nie ma potrzeby zestalać mięsa, samo się mocno trzyma. Można by je nawet rozluźnić odrobina bułki lub ryżu. Albo w ogóle zrobić nadzienie jak do gołąbków
Pieczarki chyba za mdłe, ale tofu to niezła alternatywa. Albo "mięso" sojowe.

Re: Kalarepka faszerowana

Post: czwartek 26 cze 2014, 19:52
autor: Sissi
Nadzienie zrobie z ryzu ,papryki ,pomidorow ,cebulki,czonsku i fety ,wszystko na ostro ,bedzie przepyszne :D