pomidory faszerowane sałatką warzywną i rybą
: piątek 27 cze 2014, 10:51
pomidory, najlepiej "gruszkowe" podluzne
salatka warzywna - standardowa - gotowane ziemniaki i marchewka, groszek, mloda cebulka, ogorek (kiszony lub konserwowy, choc do ryby polecalabym konserwowego), odradzam pietruszke korzeniowa i selera, natomiast dodatek posiekanej natki nie zaszkodzi, majonez,pieprz so do smaku
ryba - biala morska - dorsz, halibut, filet z mintaja
pare zabkow czosnku, olej lub oliwa do smazenia.
jajko na twardo (takie na bardzo twardo)
rybe usmazyc na goracym tluszczu, pod koniec dodac czosnek pokrojpny w cieniutkie platki - zostawic do wystygniecia, osaczyc na sitku, rozdrobnic widelcem
salatke zrobic zgodnie z "przepisem babuni" - kazdy ma dopracowane proporcje, tylko drobniutko posiekac
pomidory przekroic wzdluz , wybrac czesc miazszu i pestek (do osobnej miseczki, nie wyrzucac) posmarowac wewnatrz olejem lub oliwa wypelnic do polowy pasta rybna z czosnkiem na wierzch dac salatke
ulozyc na polmisku na listkch salaty, posypac jajkiem na twardo startym na tarce o grubych oczkach , ozdobic listkiem pietruszki.
i dodatkowo przystawka z resztki pomidorow - rodzaj dwuskladnikowego dipu, bardzo popularna w Katalonii i mojej okolicy
alioli czyli szklanka oleju slonecznikowego, trzy - cztery zabki posiekanego czosnku, sol , odrobina (pare kropli) octu winnego lub soku z cytryny - zmiksowac do otrzymania czegos w rodzaju majonezu
reszte pozostala z pomidorow rozdrobnic (jesli zbyt rzadka, mozna dodac jeszcze calego pomidora, najlepiej takiego z duza iloscia miazszu) wymieszac z lyzka oliwy i sola do smaku
podaje sie to do grzanek lub krakersow - w miseczkach - kazdy nabiera sobie na pieczywo wg gustu - jako dodatek mozna jeszcze podac kosteczki fety, czy zoltego sera.
mam nadzieje Sissi, ze gosciom bedzie smakowac.
salatka warzywna - standardowa - gotowane ziemniaki i marchewka, groszek, mloda cebulka, ogorek (kiszony lub konserwowy, choc do ryby polecalabym konserwowego), odradzam pietruszke korzeniowa i selera, natomiast dodatek posiekanej natki nie zaszkodzi, majonez,pieprz so do smaku
ryba - biala morska - dorsz, halibut, filet z mintaja
pare zabkow czosnku, olej lub oliwa do smazenia.
jajko na twardo (takie na bardzo twardo)
rybe usmazyc na goracym tluszczu, pod koniec dodac czosnek pokrojpny w cieniutkie platki - zostawic do wystygniecia, osaczyc na sitku, rozdrobnic widelcem
salatke zrobic zgodnie z "przepisem babuni" - kazdy ma dopracowane proporcje, tylko drobniutko posiekac
pomidory przekroic wzdluz , wybrac czesc miazszu i pestek (do osobnej miseczki, nie wyrzucac) posmarowac wewnatrz olejem lub oliwa wypelnic do polowy pasta rybna z czosnkiem na wierzch dac salatke
ulozyc na polmisku na listkch salaty, posypac jajkiem na twardo startym na tarce o grubych oczkach , ozdobic listkiem pietruszki.
i dodatkowo przystawka z resztki pomidorow - rodzaj dwuskladnikowego dipu, bardzo popularna w Katalonii i mojej okolicy
alioli czyli szklanka oleju slonecznikowego, trzy - cztery zabki posiekanego czosnku, sol , odrobina (pare kropli) octu winnego lub soku z cytryny - zmiksowac do otrzymania czegos w rodzaju majonezu
reszte pozostala z pomidorow rozdrobnic (jesli zbyt rzadka, mozna dodac jeszcze calego pomidora, najlepiej takiego z duza iloscia miazszu) wymieszac z lyzka oliwy i sola do smaku
podaje sie to do grzanek lub krakersow - w miseczkach - kazdy nabiera sobie na pieczywo wg gustu - jako dodatek mozna jeszcze podac kosteczki fety, czy zoltego sera.
mam nadzieje Sissi, ze gosciom bedzie smakowac.