Strona 1 z 1

Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 11:18
autor: Sissi
Olga jak obiecalam
podaje przepis prosty i szybki na pieczona kaczke :D

Potrzebujemy kaczke okolo 2kg (mniej wiecej)
Składniki:

Marynata:
2 lyzki majeranku
1/2 tymianku tymianku
5 zabkow czosnku
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu
w lyzki oleju
Nadzienie:
3 duze jablka
1/2 lyzki majeranku

Kaczkę umyc i osuszyc (najlepiej recznikiem papierowym). Czosnek obrac i posiekac albo przecisnac przez praske. Do oleju dodac czosnek,majeranek ,tymianek, sol i pieprz. Marynata natrzec kaczkę z zewnatrz i od srodka. Zamarynowana kaczke wstawic na noc do lodowki. Godzine przed pieczeniem kaczke wyjac z lodowki aby sie ocieplila. Jablka obrac i pokroic w cwiartki,(jak kto woli nie musi obierac )i posypac majerankiem. Kaczke nadziac jablkami i szczelnie spiac wykalaczkami. Kaczke przelozyc na brytfanke z rusztem. Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Kaczke wstawic do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperature zmniejszyc do 180 stopni i piec kaczke przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczke ponownie w temp. 200 stopni, aby skorka sie przypiekla. W czasie pieczenia co jakis czas polewac kaczke wytopionym tluszczem. Po upieczeniu kaczke zostawic w piekarniku zeby odpoczela przed rozkrojeniem na ok. 15 minut,wtedy mieso bedzie soczyste . :D
ps.ja do farszu dodaje tez czasami sliwki suszone wtedy ma super aromat ,mozna tez dac do brytwanki mala galazke rozmarynu :)
SMACZNEGO ! :D

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 11:21
autor: olga
Brzmi bardzo apetycznie, dzięki :)
A piec pod przykryciem?

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 11:25
autor: Sissi
Olga ja pieke w takiej szklanej brytfance i jest przykryta potem dopiero pod koniec pieczenia ja przyrumieniam i sciagam gorna czesc jakies 20 min.przed koncem ale to zaezy od piekarnika no i kaczki ,mozna zeby skorka byla chrupiac pod koniec posmarowac kaczek osolona woda . Jak nie masz zamykanej brytfanki to mozesz od gory kaczek przykryc folia aluminiowa . Ja zawsze przy krywam kacz´ke na poczatku pieczenia zeby sucha nie byla :)

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 11:30
autor: olga
Dobry pomysł z tą folią, przyda się bo nie mam przykrywki. Ale i tak w końcu kupię brytfankę z prawdziwego zdarzenia. Dużą, żeby i gęś się zmieściła.

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 12:35
autor: Alexa
Mniamuśny, smakuśny przepis.
Ja aktualnie piekę kaczkę w piekarniku- posmarowałam ziołami prowansaldzkimi i majerankiem.

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 14:16
autor: Sissi
Alexa prowansalskie ziolka pachna cudownie :)
Olga ja mam taki specjalny jakby garnek z pokrywa kupiony w polsce wejdzie tam nawet indyk :D ale nie korzystam, jednak wole te brytfane ze szkla bo widze wszystko jak sie piecze w dodatku mozna ja myc w zmywarce czy tez druciakiem i zawsze jak nowa ,czesto sa w lidlu lub Aldi w calkiem dostepnej cenie ja chyba kupilam kilka la temu temu w Aldiku o ile sie nie myle :)

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 15:48
autor: olga
Ja widziałam na Allegro brytfankę ze szklaną pokrywką i specjalnym otworem do rozprowadzania płynów (tych, którymi polewamy pieczyste), bardzo mi się podobała.

Re: Pieczona kaczka w marynacie

Post: niedziela 09 lis 2014, 17:42
autor: Sissi
Olga jak taka jest to nie zastanawiaj sie i kupuj ,fajna rzecz do pieczenia wszystkiego :ok: