Strona 1 z 1

Domowe przetwory z darów jesieni.

Post: czwartek 15 paź 2015, 17:53
autor: Alexa
Ma ktoś sprawdzony przepis na konfitury itp z pigwy? Chciałabym zrobić coś co daje się do herbaty.

Re: Domowe przetwory z darów jesieni.

Post: czwartek 15 paź 2015, 19:00
autor: olga
Pigwę (pokrojoną w cienkie plasterki) najlepiej grubo przesypać cukrem upchać ciasno w słoikach i zawekować.

Re: Domowe przetwory z darów jesieni.

Post: czwartek 15 paź 2015, 19:39
autor: ikxio
Obrazek
cztery hiszpanskie kroki jak zrobic pigwe - obrana rozgotowac z cukrem i sokiem z cytryny , dodajac ew.nieco pektyny i do sloikow. to sie nazywa dulce de membrillo i jada glownie do serow lub pieczonego miesa. samo tez dobre. jak maja zamiar przechowywac dluzej to odparowuja prawie caly plyn i robi sie cos w rodzaju gestej marmolady - po schlodzeniu ma konststencje naszego bloku czekoladowego.

Re: Domowe przetwory z darów jesieni.

Post: czwartek 15 paź 2015, 19:47
autor: Alexa
Dzięki dziewczyny.